Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Národné stretnutie mládeže si v Poprade užili stovky mladých ľudí

Mesto Poprad, ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pod Tatrami sa predstavilo viac ako 300 účinkujúcich.

Poprad 3. augusta (TASR) – Na Národné stretnutie mládeže P15, ktoré v Poprade odštartovalo prípravy slovenskej mládeže na budúcoročné Svetové dni mládeže (SDM) v Krakove, prišli tisícky mladých ľudí z viacerých krajín Európy. Podujatie, ktoré sa uskutočnilo v Poprade 20 rokov od návštevy sv. Jána Pavla II. pod Tatrami, sa nieslo v znamení myšlienky 30. svetového dňa mládeže Blahoslavení čistého srdca, lebo oni uvidia Boha. Pápež František ju určil ako jednu z troch tém v rámci prípravy na SDM. Z Poľska naň prišiel mladých pozvať krakovský pomocný biskup Damian Muskus.

„Naše prvé hodnotenie je veľmi dobré. Všetko išlo podľa plánov. Celé podujatie malo pokojný a požehnaný priebeh. Najlepšou odmenou za všetko vynaložené úsilie sú spontánne nadšené reakcie mladých účastníkov P15. Veľmi povzbudené odišli z mesta i zahraničné delegácie,“ konštatoval šéf organizačného výboru podujatia Ondrej Chrvala a zároveň sa poďakoval všetkým, ktorí sa P15 zúčastnili a pomohli pri jeho organizácii. Pod Tatrami sa predstavilo viac ako 300 účinkujúcich.

Národné stretnutie mládeže P15 zorganizovali Rada pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a Kanet, nezisková organizácia, a podujatie nadväzuje na SDM, ktoré budú v Krakove. V Poprade, kde sa po vyše jedenapolročných prípravách celonárodná akcia konala, zároveň spustili oficiálne slovenskú prípravu na SDM v Krakove. „Symbolickú vlajku od dejiska konania svetového podujatia prevzal z rúk poľských dobrovoľníkov arcibiskup Stanislav Zvolenský, ktorý aj predsedal záverečnej svätej omši,“ doplnil Chrvala s tým, že Národným stretnutím mládeže P15 žilo celé mesto. Hlavné miesta programu sa konali v Aréne Poprad, v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie a na Námestí sv. Egídia. Mladí, zasvätení i kňazi bývali v školách v meste, stovky z nich prijali v takmer 50 popradských rodinách.

„Trojdňový program bol zameraný na odkrývanie pokladov. Obsahoval stovky umeleckých čísiel pripravených špeciálne na mieru, ale aj slávenia a modlitby, ktoré sa mladým ľuďom predstavili v netradičnom šate. S mladými dobrovoľníkmi sa krátko po skončení akcie v nedeľu (2.8.) rozlúčili všetci prítomní biskupi i primátor Popradu. Nadviazali tak na tradíciu, v rámci ktorej sa aj pápež počas SDM krátko pred odchodom rozlúči s tými, ktorí pomáhajú,“ dodal Chrvala s tým, že dobrovoľníci v Poprade strávili pri rôznych aktivitách počas príprav i programu niekoľko tisíc hodín svojho voľného času.

Z Vatikánu ich prišiel povzbudiť aj sekretár Kongregácie pre východné cirkvi Cyril Vasiľ. „Blahoslavenstvá sú neustálou výzvou, odkedy boli prednesené až do konca vekov. Ich prijatie znamená tú najväčšiu možnú revolúciu, ktorú si dokážeme predstaviť," uviedol Vasiľ. Za všetkých biskupov dobrovoľníkom poďakovali aj predseda KBS Stanislav Zvolenský a primátor Švagerko. Požehnanie im zároveň udelil spišský biskup Štefan Sečka.