Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Na Marse sa doteraz nenašli stopy organických látok

NA snímke NASA sú vzorky marťanskej pôdy, ktoré urobilo planetárne vozidlo Curiosity. Foto: TASR/AP

Curiosity doteraz objavila na Červenej planéte dôkazy existencie niekdajšieho potoka, zmonitorovala víriace prachové búrky, zmerala úroveň radiácie a analyzovala prvú vzorku marťanského piesku.

Mys Canaveral 30. novembra (TASR) - Planetárne vozidlo Curiosity dokončilo svoju prvú analýzu pôdy na planéte Mars a nenašlo v nej ani stopu organických látok, informoval vo štvrtok americký Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku (NASA).

"Fámy a špekulácie, že existujú významné nové zistenia z misie v tejto počiatočnej etape, sú nesprávne," citovala vyhlásenie NASA agentúra AP.

"Doteraz prístroje mobilného laboratória Curiosity neobjavili definitívny dôkaz o výskyte organických molekúl na Marse," ktoré sú predpokladom vzniku života.

Sonda Curiosity, poháňaná jadrovou energiou, pristála 6. augusta v Galeovom kráteri neďaleko marťanského rovníka, aby hľadala dôkazy pre to, že sa na planéte, ktorá v slnečnej sústave najviac pripomína Zem, nachádzajú alebo v minulosti nachádzali prvky podporujúce život.

Šesťkolesové vozidlo Curiosity, ktorého úlohou bude zistiť, či bol na Marse možný život.
Foto: TASR/AP
Curiosity je prvou astrobiologickou misiou NASA od 70. rokov, od éry sond Viking.

Výsledky jej činnosti budú zverejnené na budúci týždeň na konferencii Americkej geofyzikálnej únie v San Franciscu.

Očakáva sa, že vedci zverejnia podrobnosti o tom, akej úrovni radiácie by mohli byť vystavení prípadní budúci astronauti na Marse, ktorý je dlhodobým cieľom amerického kozmického programu.

Počas plánovanej dvojročnej misie bude planetárne vozidlo Curiosity pátrať po organických látkach a skúmať životné prostredie, v ktorom mohli zostať zachované stopy po nich.