Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Na celom svete sa 70 percent žien počas života stane obeťou násilia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Na Slovensku sa problematikou násilia na ženách zaoberajú občianske združenia a mimovládne organizácie.

New York/Ženeva 23. novembra (TASR) - V rámci kampane generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) všetci Zjednotení (Campaing UNiTE), zameranej na skoncovanie násilia na ženách, bol 25. deň každého mesiaca vyhlásený za Oranžový deň (Orange Day). Cieľom je mnohými aktivitami upriamiť pozornosť verejnosti na násilie, ktorému sú vystavené ženy a dievčatá. OSN na svojej webovej stránke konštatovala, že násilie na ženách je problém na celom svete a 70 percent žien sa počas života stane obeťou násilia. V roku 2014 sa témou Oranžových dní a aj 25. novembra - Medzinárodného dňa za odstránenie násilia na ženách - stalo: Zmeňte svoje okolie na oranžovo, aby sa skoncovalo s násilím na ženách.

Aktivity proti násiliu na ženách majú trvať od 25. novembra, Medzinárodného dňa za odstránenie násilia na ženách, až po 10. decembra, na ktorý pripadá Deň ľudských práv, teda 16 dní. Aktivisti, ochrancovia ľudských práv, predstavitelia mimovládnych organizácií majú danú príležitosť využiť na to, aby sa ulice, obchody, námestia "zafarbili na oranžovo". Tým sa zapoja k aktivitám a prejavia nesúhlas s násilím na ženách a dievčatách.

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) 17. decembra 1999 vyhlásilo 25. november za Medzinárodný deň za odstránenie násilia na ženách. VZ OSN zároveň vyzvalo vlády, medzinárodné i mimovládne organizácie, aby osobitne v ten deň upozorňovali verejnosť na problematiku násilia na ženách.

Na Slovensku sa problematikou násilia na ženách zaoberajú občianske združenia a mimovládne organizácie. Poukazujú na skutočnosť, že v spoločnosti sa stále udržiava pomerne vysoká miera tolerancie k násiliu.

Korene Medzinárodného dňa za odstránenie násilia na ženách siahajú do roku 1960 a do Dominikánskej republiky, kde boli 25. novembra tri sestry Mirabalovcov - Patria Mercedes, María Argentina Minerva a Antonia María Teresa - zavraždené za to, že bojovali za svoje práva a stáli v opozícii proti vtedajšiemu diktátorovi Rafaelovi Leónidasovi Trujillovi (1930-61). Ten vydal rozkaz na ich likvidáciu. Sestry sa stali symbolom boja za odstránenie násilia na ženách.

Obhajcovia práv žien slávili deň boja proti sexuálnemu násiliu na ženách od roku 1981. Avšak niekoľko ďalších rokov daný jav nepútal väčšiu pozornosť medzinárodného spoločenstva. Pritom bitie žien, ich mučenie či iné formy násilného správania predstavovali a predstavujú bežnú prax.

Komunikačné prostriedky pravidelne prinášali informácie o rôznych formách násilia, ktorému boli ženy v mnohých krajinách sveta vystavené. Preto medzinárodné, humanitárne aj mimovládne organizácie spojili sily, aby sa 25. novembra pozornosť verejnosti viac sústredila na násilie, ktorému sú ženy vystavené.