Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Nastal čas zbierať liečivé bylinky, kvitne čakanka či repík lekársky

Na snímke kvitnúci porast rumančeka kamilkového. Foto: TASR/Milan Kapusta

Bylinky by sa mali zbierať vtedy, keď kvitnú. Je však dôležité predtým si zistiť, ktorá ich časť sa zbiera.

Košice 31. júla (TASR) - Vysoké teploty posunuli vegetačné obdobie niektorých liečivých rastlín aj o dva-tri týždne skôr, na bylinkové čaje už preto možno zbierať čakanku, repík lekársky, zemežlč menšiu či skorocel kopijovitý.

Botanička Eva Sitášová z Východoslovenského múzea v Košiciach pred samotným zberom byliniek upozorňuje, že sa treba s nimi najskôr zoznámiť. "Veľmi dôležité je tiež vedieť, ktorú časť tej-ktorej zbierať, nakoľko v tej časti sú koncentrované tie obsahové látky najviac," zdôraznila ďalej pre TASR botanička.

Z čakanky s modrým kvetom, ktorú možno často nájsť pri cestách, sa využíva najmä koreň. Ten sa voľakedy mlel a používal sa ako náhrada kávy. "Koreň obsahuje aj inulín, ktorý sa pridáva do čajových zmesí, ktoré môžu piť ľudia chorí na cukrovku," vysvetlila ďalej Sitášová.

Univerzálnou a veľmi prospešnou rastlinou je aj repík lekársky, využíva sa hlavne na kožné ochorenia, či poranenia. Z neho sa zbiera celá nadzemná časť. "Považuje sa dokonca za takú univerzálnu rastlinu, že už aj bábätká sa odporúčajú kúpať v odvare z repíka." Práve táto bylinka je podľa nej pre malé deti ideálna, nahradila dokonca aj rumanček.

"Repík sa využíva do rôznych čajových zmesí pri prechladnutí, pri rôznych žalúdočných poruchách," dodala odborníčka. Využiť sa dokonca môže aj jeho vyluhovaná časť - po scedení čaju sa môže dať bylinka do gázy a priložiť na poranené miesta. "Pomáha zaceľovať, liečiť."

Zemežlč menšia je súčasťou horkých čajovinových zmesí. Pomáha pri žalúdočných problémoch, ale aj nechutenstve. Skorocel kopijovitý využívali už dávno ľudia, ktorí sa poranili pri práci na poli či v lese. "Veľakrát hľadali lístok skorocelu, ktorý rozmliaždili medzi prstami a prikladali na ranu, zastavovali napr. aj krvácanie," opísala Sitášová. V súčasnosti sa táto liečivá droga pridáva do čajovinových zmesí a pomáha pri odkašliavaní.

Botanička pripomína, že zbierať bylinky treba vtedy, keď kvitnú. Je však dôležité predtým si zistiť, ktorá ich časť sa zbiera. Účinné látky sú obsiahnuté v koreňoch, nadzemnej časti, niekedy v lístkoch alebo len kvetoch.