Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Návštevnosť Slovenska by mohla byť počas leta o desatinu lepšia

Na ilustračnej snímke turisti odpočívajú na vrchu Ostrva (1 980 metrov nad morom) nad Popradským plesom v Mengusovskej doline vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Veľký vplyv na rozhodovanie sa pre návštevu Slovenska počas leta bude mať aj zmena pri výbere destinácie predovšetkým z bezpečnostných dôvodov.

Bratislava 27. mája (TASR) – Návštevnosť Slovenska by mohla počas tohtoročnej letnej sezóny oproti vlaňajšiemu letu vzrásť o desatinu. Odhaduje to Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR). "Náš momentálny odhad hovorí, že pre dovolenku na Slovensku by sa mohlo rozhodnúť o približne 10 % viac cestovateľov ako v minulom rekordnom roku," priblížil pre TASR hovorca SACR Martin Šebesta.

Predpoklady agentúry vychádzajú z aktuálnej geopolitickej situácie vo svete a stále lepšej ponuky cestovného ruchu Slovenska. Do analýz a predpovedí nahráva podľa Šebestu aj rastúci záujem zahraničných dovolenkárov, ktorí sa obracajú na agentúru so žiadosťami o tipy počas dovolenkového pobytu na Slovensku.

"Významným indikátorom záujmu je tiež nárast návštevnosti národného portálu cestovného ruchu www.slovakia.travel, na ktorom za prvé štyri mesiace tohto roka vyhľadávalo informácie o Slovensku takmer 900.000 potenciálnych návštevníkov, čo je o 96 % viac ako za rovnaké obdobie minulého roka," vyčíslil hovorca. Podľa neho zohrá pri voľbe dovolenkovej destinácie určite dôležitú úlohu aj bezpečnosť. "V tom má Slovensko ako bezpečná krajina svoju konkurenčnú výhodu," zdôraznil.

Aj podľa prezidenta Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR Mareka Harbuľáka bude mať počas leta veľký vplyv na rozhodovanie sa pre návštevu Slovenska jednak zmena pri výbere destinácie predovšetkým z bezpečnostných dôvodov, ako aj nárast priamych leteckých spojení Slovenska s inými krajinami.

"Predpokladám, že hlavným ťahúňom bude opäť domáci trh. Pozitívne by však mohli prekvapiť aj zahraniční návštevníci z krajín, ktoré tvoria takzvané zdrojové trhy," doplnil Harbuľák. Ide napríklad o turistov z Českej republiky, Poľska, Maďarska alebo Nemecka. Čo sa týka návštevnosti počas tohtoročného leta, prezident ZCR ju nerád odhaduje. Očakáva však, že by tohtoročná letná sezóna mohla byť aspoň na úrovni minulého roka.