Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Berlín chce zaviesť na verejných toaletách pisoáre pre ženy

Budova nemeckého parlamentu Foto: FOTO TASR /AP

Zámerom tohto kroku je podľa radnice ukázať inovatívnosť nemeckej metropoly a riešiť rodovú rovnosť na verejných toaletách.

Berlín 12. augusta (TASR) - Úrady v nemeckom hlavnom meste Berlín zvažujú zavedenie pisoárov pre ženy na verejných toaletách. Všetky prevádzky, ktoré v súčasnosti majú iba pánske pisoáre, by podľa zamýšľaného opatrenia mali mať aj zariadenia upravené pre obidve pohlavia, informovala spravodajská stanica BBC.

Zámerom tohto kroku je podľa radnice ukázať inovatívnosť nemeckej metropoly a riešiť rodovú rovnosť na verejných toaletách. Zatiaľ nie je ešte jasné, či túto možnosť prijmú samotné berlínske ženy. S návrhom prišla vláda spolkovej krajiny Berlín, ktorú momentálne kontroluje ľavicová koalícia, pripomína britské médium.

Budúce toalety budú musieť mať i dobrú viditeľnosť vchodu, riadne osvetlený exteriér, núdzový alarm, ako aj nediskriminačné piktogramy. Špecialista na sanitárny dizajn Mete Demiriz uviedol, že unisexové pisoáre ušetria vodu, pretože podľa výskumov ženy na verejných toaletách splachujú počas jednej návštevy až trikrát.