Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Exkancelár Kohl dostane za neautorizovaný životopis rekordné odškodné

Bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl. Foto: TASR/AP

Kniha je založená na stovkách hodín rozhovorov zaznamenaných v rokoch 2001 a 2002.

Kolín 27. apríla (TASR) - Nemecký súd dnes rozhodol, že bývalý kancelár Helmut Kohl dostane rekordné odškodné vo výške jedného milióna eur za svoj neautorizovaný životopis, ktorý autori Heribert Schwan a Tilman Jens vydal bez jeho súhlasu v roku 2014.

Schwan a Kohl na životopise s názvom Vermächtnis: Die Kohl-Protokolle spočiatku spolupracovali, ale najdlhšie slúžiaci kancelár Nemecka, známy najmä ako jeden z architektov jeho opätovného zjednotenia, sa s autorom po vyjdení tretieho zväzku rozišiel v zlom. Keď Schwan autobiografiu bez jeho schválenia vydal, podal naňho žalobu.

Kniha je podľa agentúry DPA založená na stovkách hodín rozhovorov zaznamenaných v rokoch 2001 a 2002. Zákaz sa týka 116 pasáží, v ktorých sa v súčasnosti 87-ročný Kohl znevažujúco vyjadruje okrem iných o svojej bývalej chránenkyni Angele Merkelovej a o bývalom najvyššom sovietskom predstaviteľovi Michailovi Gorbačovovi.

Súd vo verdikte konštatoval, že iba Kohl mal právo rozhodnúť, ktoré z jeho vyhlásení môžu byť zverejnené a ktoré nie. Svojvoľným konaním Schwan porušil povinnosť mlčanlivosti. Autor sa bránil, že vždy, keď Kohl skutočne povedal niečo dôverné, spýtal sa ho, či má vypnúť magnetofón.

Rozsudok ešte nie je právoplatný. Právnici Schwana a Jensa i vydavateľstva Heyne už predtým oznámili, že sa odvolajú, ak súd rozhodne v prospech Kohla.