Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

POLÍCIA SA BLYSLA: Získala ukradnuté predmety, ktoré patrili Lennonovi

Na snímke sú okuliare Johna Lennona s lekárskym predpisom očného lekára Garyho Tracyho vystavené na berlínskom veliteľstve polície v Berlíne 21. novembra 2017. Nemecká polícia zatkla muža, ktorý je podozrivý z obchodovania s ukradnutými predmetmi z panstva Johna Lennona vrátane denníkov, ktoré boli ukradnuté vdove Lennona Yoko Ono v New Yorku v roku 2006. Foto: TASR/AP

Sú medzi nimi aj tri Lennonove denníky, dvoje okuliare či puzdro na cigarety, informovala agentúra DPA.

Berlín 21. novembra (TASR) - Nemecká polícia v utorok oznámila, že sa jej podarilo získať vyše 100 predmetov odcudzených z pozostalosti zosnulého Johna Lennona, frontmana legendárnej skupiny Beatles. Sú medzi nimi aj tri Lennonove denníky, dvoje okuliare či puzdro na cigarety, informovala agentúra DPA.

Berlínska polícia uviedla, že 86 ukradnutých predmetov skonfiškovala ešte v júli v priestoroch insolventného berlínskeho aukčného domu. Zvyšné predmety podľa svojich slov objavila v pondelok pri prehliadke v aute podozrivého muža, ktorého zároveň zadržala.

Medzi skonfiškovanými predmetmi sú aj tri Lennonove denníky z rokov 1975, 1979, 1980, dvoje okuliare s kovovým rámom, noty, školský zošit z roku 1951, magnetofónová páska s nahrávkou koncertu Beatles či puzdro na cigarety.

Predmety údajne ukradli v roku 2006 v New Yorku Lennonovej vdove Yoko Ono, ktorá polícií teraz pomohla s ich identifikáciou. Navštívila totiž nemecký konzulát v New Yorku, kde si prehliadla fotografie odcudzených predmetov.

Hlavným podozrivým z odcudzenia je podľa nemeckých úradov muž, ktorý v rokoch 1995-2006 pracoval v New Yorku ako šofér Yoko Ono. Momentálne žije v Turecku, pričom pred tromi rokmi sa údajne po prvý raz pokúsil prostredníctvom dílera v Berlíne zmienené predmety predať. Ešte v roku 2007 ho newyorský súd odsúdil na 60 dní vo väzení za nezákonné fotografovanie Onoovej bytu.

Druhým podozrivým je 58-ročný nemecký podnikateľ tureckého pôvodu, ktorého polícia zadržala v pondelok v Berlíne. Pri prehliadke jeho auta našla ďalšie Lennonove veci. Schované boli v aktovke uloženej pod rezervnou pneumatikou v kufri auta, priblížila agentúra AP. Dodala, že polícia momentálne preveruje, ako presne sa odcudzené predmety dostali do aukčného domu Auctionata a tiež to, či dražitelia vedeli o tom, že od niektorého z dvojice podozrivých kúpili ukradnuté veci. Aukčný dom podľa polície predmetmi disponoval už od roku 2014, cez internet ich však na predaj nikdy neponúkal.