Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

V meste Trier bude zo semaforov svietiť Karl Marx

Na snímke špeciálny semafor na priechode pre chodcov, na ktorom svieti postavička Karla Marxa 19. marca 2018 v nemeckom meste Trier. Foto: TASR/DPA

Takýmto originálnym spôsobom si rodné mesto pripomenulo blížiace sa 200. výročie jeho narodenia.

Trier 21. marca (TASR) - Rodné mesto nemeckého komunistického mysliteľa Karla Marxa si originálnym spôsobom pripomenulo blížiace sa 200. výročie jeho narodenia.

Magistrát mesta Trier v spolkovej krajine Porýnie-Falcko totiž v pondelok uviedol do prevádzky špeciálny semafor na prechode pre chodcov, na ktorom svieti postavička Marxa.

"Trier ukazuje svoje svetlá pre Marxa," vyhlásil starosta Wolfram Leibe, ktorého citovala stanica BBC. Druhý semafor vybavený takýmito svetlami v nasledujúcich týždňoch osadia v blízkosti domu, v ktorom Marx vyrastal a kde je dnes múzeum, uvádza sa na oficiálnej stránke mesta. Či ide o dočasnú inštaláciu, alebo dvojica špeciálnych semaforov zostane v Trieri ako turistická atrakcia už natrvalo, ešte nie je známe.

Marx, autor komunistického manifestu, sa narodil v Trieri 5. mája 1818 a strávil tam prvých 17 rokov svojho života.

Zmienené jubileum už v tomto západonemeckom meste vyvolalo rozruch, keď tamojší magistrát vlani odobril prijatie bronzovej sochy Marxa ako daru od čínskej vlády. Sochu majú odhaliť v máji. Kritici tvrdia, že velebiť Marxa znamená ignorovať utrpenie, ku ktorému v rámci komunistickej ideológie došlo v 20. storočí.

Socha Marxa v nadživotnej veľkosti dorazila do jeho rodiska začiatkom mesiaca. Podľa agentúry AP takmer 4,5-metrové dielo zobrazuje Marxa s ľavou nohou vpred. Čínsky sochár Wu Wej-šan pôvodne plánoval, že socha i s podstavcom bude vysoká 6,3 metra, čo viedlo ku kritike zo strany niektorých obyvateľov mesta.

V bývalej Nemeckej demokratickej republike (NDR) mal Marx množstvo sôch a boli tam po ňom pomenované i mnohé ulice. Viaceré z týchto sôch i ulíc prežili pád komunizmu - na rozdiel od pôct novodobejším politikom. Po Marxovi v NDR pomenovali aj mesto Karl-Marx-Stadt, súčasný Chemnitz.

Karl Marx zomrel v roku 1883 v Londýne, je pochovaný na tamojšom cintoríne Highgate Cemetery.