Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Nemecký režisér Wolfgang Petersen dobyl americkú továreň na sny

Na archívnej snímke z 9. februára 1999 nemecký filmový a televízny režisér Wolfgang Petersen (vpravo) v rozhovore s americkým režisérom Stevenom Spielbergom a nemeckou herečkou Inge Meyselovou. Foto: TASR/AP

Európsky filmový tvorca, ktorý sa ako jeden z mála výrazne presadil v Hollywoode, nadchol divákov kultovým Nekonečným príbehom alebo historickým veľkofilmom Trója.

Emden/Bratislava 14. marca (TASR) - Nemecký filmový a televízny režisér Wolfgang Petersen sa v pondelok 14. marca dožíva 75 rokov.

Európsky filmový tvorca, ktorý sa ako jeden z mála výrazne presadil v Hollywoode, nadchol divákov kultovým Nekonečným príbehom (1984) alebo historickým veľkofilmom Trója (2004). Dvojnásobnú nominácia na Oscara mu vyniesla vojnová dráma Ponorka (1981), úspech zožala tiež sci-fi snímka Môj nepriateľ (1985).

Wolfgang Petersen, ktorý sa narodil 14. marca 1941 v dolnosaskom Emdene v Nemecku, sa na svoje budúce povolanie dôkladne pripravoval. Krátko po maturite nastúpil do miestneho divadla ako asistent režiséra a popritom navštevoval herecké kurzy, aby sa dokázal lepšie vcítiť do kože hercov, ktorých mal v nasledujúcich desaťročiach viesť. Vyštudoval divadelnú vedu a v rokoch 1966–1969 film na Filmovej a televíznej akadémii v nemeckom Berlíne. Už v roku 1971 zaujal filmom Ich werde dich töten, Wolf (Zabijem Ťa, Wolf), ktorý sa dostal do televízie.

K najvýznamnejším dielam z Petersenovej režijnej filmografie nesporne patrí realistická vojnová dráma Das Boot (Ponorka, 1981). O kvalitách snímky svedčí šesťnásobná nominácia na Cenu Akadémie, z toho dve nominácie na Oscara získal samotný režisér. Ponorka sa v tom čase stala najdrahším, ale aj komerčne najúspešnejším nemeckým filmom.



Fanúšikov z celého sveta si Wolfgang Petersen získal nezabudnuteľným príbehom The NeverEnding Story (Nekonečný príbeh, 1984). Rozprávka o sile bezhraničnej fantázie dodnes patrí medzi najkrajšie a najobľúbenejšie filmy vôbec. Po tomto mimoriadne úspešnom a nákladnom projekte, ktorý sa natáčal v mníchovských ateliéroch v nemecko-americkej koprodukcii, sa režisér celkom upísal Hollywoodu. Nasledovali známe filmy Enemy Mine (Môj nepriateľ, 1985), In the Line of Fire (V dráhe strely, 1993), Outbreak (Smrtiaca epidémia, 1995) a Air Force One (1997). Kasovým trhákom sa stala veľkolepá historická dráma Troy (Trója, 2004). Snímka približujúca priebeh legendárnej trójskej vojny bola okrem strhujúceho deja prehliadkou filmových hviezd, ako sú Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom alebo Diane Krugerová v úlohe prekrásnej Heleny. Zatiaľ posledným filmom Wolfganga Petersena je katastrofická snímka Poseidon (2006).