Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Netradičné miesta pre vašu vysnívanú svadbu

Chrám z Matysovej v skanzene Foto: Neuropea

Svadba v dnešnej dobe už dávno nie je taká, akú si ju pamätajú naši rodičia. Budúci mladomanželia dnes uprednostňujú svadbu podľa svojich predstáv.

Bratislava 4. marca (OTS) - Obľúbenými sa stali netradičné svadobné obrady, nezvyčajné miesta a program, ktorý sa postará o poriadnu zábavu. Jednoducho zážitok, na ktorý sa nezabúda. Ak sa chystáte na svoj veľký deň, inšpirujte sa nádhernými miestami severného Spiša a Pienin, ktoré vďaka svojim prírodným a kultúrnym krásam dodajú vašej svadbe punc originality.

Možno vás prekvapí, že nielen svadobné šaty, ale aj miesto či štýl svadby, podliehajú aktuálnym trendom. Obradné siene obecných úradov dnes zívajú prázdnotou, pretože snúbenci hľadajú omnoho originálnejšie priestory. „Populárnymi sú najmä zrekonštruované slovenské hrady a zámky. Tí, ktorí túžia po uvoľnenejšej svadbe, snívajú o obrade v záhrade či na lúke pod holým nebom. Aj preto čoraz viac párov z celého Slovenska usporadúva svoje svadby u nás na severnom Spiši a v Pieninách,“ vysvetľuje Erika Šalatová, výkonná riaditeľka OOCR Severný Spiš Pieniny.

Svadobný turizmus
Tradičné svadby v mieste bydliska nevesty či ženícha dnes ustupujú novému trendu. Hitom súčasnosti sa stalo cestovanie, ktorého cieľom je jediné: svadba na vysnívanom či netradičnom mieste. Mnohí si pod týmto pojmom predstavujú klišé v podobe bláznivej svadby v Las Vegas či na Maldivách. Omnoho viac mladých párov však organizuje svoje svadby v rámci rodnej krajiny, kde nemusia čeliť jazykovej bariére, vlastným finančným limitom či zdĺhavému presúvaniu svadobných hostí.

Aj u nás na Slovensku nájdeme hneď desiatky krásnych miest, kde si svoj sen o rozprávkovej svadbe môže splniť skutočne každý, a to podľa svojej chuti. „Najviac vyhľadávanými sa stali miesta v blízkosti krásnej slovenskej prírody či zaujímavých historických stavieb. Tie im ponúknu neokukané scenérie na originálne svadobné fotenie. Mladomanželia, ktorí často túžia po fotografiách spomedzi drevených chalúpok, z hradných sál, alebo so scenériou slovenských hôr, neváhajú za nimi vycestovať,“ hovorí Erika Šalatová z OOCR Severný Spiš Pieniny. Ďalším plusom svadby mimo domova je, že kým sú mladomanželia zavalení povinnosťami, svadobčania majú príležitosť pozrieť si miesta, ktoré by inak možno nenavštívili.

Všetko na jednom mieste
Dokonalá svadba je najmä o pohode a dobrej zábave pre všetkých, a preto sa oplatí mať všetko po ruke. Všetko sa dá totiž zvládnuť bez zbytočných zmätkov z presúvania sa. Dobrým zvykom sa stáva, že snúbenci okrem sály na svadobnú hostinu ponúkajú svojim svadobným hosťom aj možnosť ubytovania. Svadobčania nemusia cestovať na svadbu v plnej paráde, prichystať sa môžu v pohodlí až na mieste. Zároveň sa nikto nemusí v noci presúvať domov, a tak si môžu na zdravie a šťastie mladomanželov pripiť všetci spoločne.

Nezabudnuteľná svadba v rozprávkovom prostredí severného Spiša a Pienin
Rozmanitosť tohto kraja, krásna príroda, dobrota a pohostinnosť ľudí, ktorí tu žijú, to všetko hovorí v prospech oblasti severného Spiša a Pienin. My vám ponúkame hneď niekoľko tipov, kde by ste mohli zažiť svadbu snov podľa svojich predstáv.

Ľubovniansky hrad a jeho skanzen

Tým, ktorým sa páči „vintage“ štýl alebo túžia po svadbe v ľudovom štýle s dôrazom na vzory známe zo slovenských ľudových krojov, učaruje Ľubovniansky hrad a drevená dedinka ľudovej architektúry v jeho blízkosti. Obrad sa môže konať v malebnom drevenom gréckokatolíckom Chráme sv. archanjela Michala z Matysovej, ktorý sa nachádza priamo v skanzene. Ak by ste chceli zažiť svadbu v stredovekom štýle so všetkým, čo k tomu patrí, nielenže sú vám k dispozícii priestory hradu, ale môžete si zapožičať aj dobové kostýmy. Svadobnú hostinu presne podľa vášho gusta, či už v štýle gazdovskej alebo romantickej svadby, vám radi pripravia šikovní kuchári z neďalekého Salaša u Franka. Či už vás svadba čaká alebo nie, pri návšteve hradu nezabudnite navštíviť výstavu Svadobná výbava nevesty zo Spiša, ktorá bude v Ľubovnianskom múzeu prístupná od mája 2016.

Hora Zvir
Pútnické miesto v obci Litmanová, Hora Zvir, ponúka mladomanželom a ich hosťom svadbu v nádhernom a tichom prostredí. Panenská príroda a drevený kostolík poskytnú nielen hlboký duchovný zážitok, ale aj krásne pozadie pre svadobné fotenie.

Penzión Gurmen
Aj priaznivci tradičnej mestskej svadby si prídu v kráľovskom meste Stará Ľubovňa na svoje. Snúbenci si svoj svadobný sľub môžu vymeniť v Kostole sv. Mikuláša alebo v obradnej sieni Mestského úradu. Svadobná hostina s veselicou až do rána sa môže konať v modernom trojhviezdičkovom penzióne Gurmen, ktorý sa nachádza v ich bezprostrednej blízkosti. Vysoké stropy, presklená podlaha, výzdoba na mieru, svadobné menu, ktoré ulahodí vašim chuťovým pohárikom, milý personál a kapacita až 200 hostí, to všetko spraví váš veľký deň nezabudnuteľným. Neveste bude k dispozícii priestranný budoár v romantickom štýle s krásnou vintage posteľou – ideálne miesto nielen na svadobné prípravy, ale aj na fotenie.

Dunajec Village
Či už si prajete tradičnú alebo netradičnú svadbu, tak Pieniny sú na túto výnimočnú životnú príležitosť ako stvorené. Čoraz viac snúbencov si za miesto svojej svadby vyberá areál Dunajec Village. Svadobný obrad pod holým nebom v objatí zelene pre vás pripravia buď v areáli Kúpeľov Červený Kláštor – Smerdžonka či Dunajec Village. Pre tých, ktorí túžia po svadbe v kostole je k dispozícii kostol sv. Antona Pustovníka v Múzeu Červený Kláštor, ktorý má jedinečnú atmosféru a krásne zdobený interiér. Svadobná veselica môže následne prebiehať v rodinnom prostredí reštaurácie Dunajec Village. Pre menšie svadby je ideálne komornejšie prostredie dobovej Krčmy pod lipami v stredovekom štýle.

Nestville Park
Aj v areáli historicko-náučnej expozície v Nestville Parku sa môže odohrávať vaša svadobná hostina s naozaj luxusným či rozprávkovým nádychom. Svadobným prípitkom môže byť prvá slovenská Nestville whisky, ktorá sa vyrába priamo v areáli. Chýba vašej svadbe program? Netrápte sa, o tú sa v Nestville parku postará prehliadka jedného z najmodernejších liehovarov v Európe. Rozľahlý areál vytvára aj krásne prostredie pre svadobné fotenie alebo zábavu pre najmenších hostí.