Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Netradičné využitie korku v módnom priemysle

Foto: Bubulákovo

Šitie v kombinácií s výberovým materiálom dodáva veciam na originalite. Korok sa stal v krajčírstve veľmi užitočný a vďačný materiál.

Bratislava 19. decembra (OTS) - Je ekologický a na dotyk veľmi jemný, hoci by sme si mohli myslieť presný opak. V našich končinách ide o netradičný materiál, ktorého využitie je pre nás viac-menej neznáme.
Väčšina z nás pozná korok len zo zátok na víno, prípadne násteniek, ktoré visia v kanceláriách či školách. Pokiaľ však hovoríme o korku, ako o látke na spracovanie, potom máme na mysli veľmi jemnú časť korku tzv. „korkovú kožu.“ Samotný názov značí veľkú podobnosť s pravou kožou. Korok je v obľube využívaný ako jej náhrada. Po spracovaní ide o veľmi jemný materiál, ktorý má množstvo pozitív. Vyznačuje sa vysokou kvalitou a odolnosťou pri oškretí. Nezameniteľná je i ľahkosť či vôňa, ktorá je typická pre tento produkt.

Ako sa spracováva korok?
Veľmi šetrne sa získava z kôry dubu korkového a následne sa v tenkých pásoch nanáša na nosný materiál. Neskôr sa využíva pri šití rôznych dekoratívnych i módnych doplnkov, čím skrášľuje nejedného majiteľa i obydlie.

Z korkovej látky sa vyrábajú rôzne produkty, ktoré možno spracovať v kombinácií s ostatnými látkami, čím im dodáme na neobyčajnosti. Textilnú galantériu predstavujú peňaženky, kabelky, ruksaky, opasky, puzdra na telefóny. Z korku sa šijú i módne šperky, ktoré ocenia najmä dámy.

Nechýbajú ani kuchynské doplnky, ktoré skrášľujú interiér príbytkov. Z korku sa dajú vyrobiť misky, podložky, stoličky, taktiež koberce i rohožky.

Sortiment sa denne rozrastá, čo je veľkým pozitívom. Možno povedať jednoduché, pri práci s korkom sa fantázie medze nekladú. Dajú sa z neho vyrobiť veľmi pekné kúsky, ktoré oceníte niekoľkonásobne. Sú veľmi nezvyčajné a jedinečné. Keďže korok je materiál, ktorý dorastaním mení vzhľad, stáva sa každý kúsok vo svojej podstate unikátom.