Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Nobelove ceny budú tento rok dotované vyššou sumou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Správna rada Nobelovej nadácie na svojom zasadnutí 14. septembra rozhodla, že Nobelova cena za rok 2017 bude dotovaná sumou deväť miliónov švédskych korún (944.000 eur).

Štokholm 26. septembra (TASR) - Nobelove ceny budú tento rok dotované vyššou finančnou odmenou. Informoval o tom v dnešnom vydaní francúzsky denník le Figaro.

Týždeň pred zverejňovaním mien tohtoročných laureátov v jednotlivých vedných odboroch Nobelova nadácia v pondelok oznámila, že dotácia každej z cien bude o milión švédskych korún (105.000 eur) vyššia než vlani.

Správna rada Nobelovej nadácie na svojom zasadnutí 14. septembra rozhodla, že Nobelova cena za rok 2017 bude dotovaná sumou deväť miliónov švédskych korún (944.000 eur).

Výška dotácií Nobelovej ceny závisí od výnosov z kapitálu, ktorý zanechal švédsky fyzik Alfred Nobel, zakladateľ ceny.

V čase vrcholiacej ekonomickej krízy, v roku 2012, bola Nobelova cena dotovaná ôsmimi miliónmi švédskych korún. Avšak v roku 2001 dostal každý z laureátov po desať miliónov švédskych korún. Zníženie dotácie v roku 2012 vysvetlila správna rada Nobelovej nadácie ako "nevyhnutné opatrenie v snahe predísť - vzhľadom na finančnú krízu - ohrozeniu kapitálu v dlhodobom horizonte".

Ako prvé oznámia v Štokholme už tradične meno nositeľa Nobelovej ceny v odbore medicína. Stane sa tak 2. októbra. Nasledovať bude oznámenie mien laureátov v odbore fyzika (3. októbra), chémia (4. októbra) a ekonómia (9. októbra). Nositeľ Nobelovej ceny za mier bude známy 6. októbra. Mená ocenených v týchto kategóriách oznámia v Štokholme.

V súlade s tradíciou termín vyhlásenia držiteľa ocenenia za literatúru ešte nie je známy.

Prestížne ocenenia sa každoročne udeľujú 10. decembra, teda v deň úmrtia zakladateľa nadácie Alfreda Nobela (1833-1896).