Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Magazín

Miroslav Noga dnes jubiluje. Bude oslavovať nakrúcaním?

V roku 1959 sa narodil v Bratislave herec, humorista MIROSLAV NOGA. Foto: TASR/Michal Svítok


Už je to päť rokov, čo si herec a humorista Miro Noga spieval: "Čože je to päťdesiatka". Po piatich rokoch od okrúhleho jubilea si tentokrát možno nebude spievať známu ľudovku, ale zanôti si niektorú z tých svojich, pre neho to určite nebude problém.



Herec, humorista, spevák a moderátor Miroslav Noga patril v 90. rokoch 20. storočia medzi vychytených umelcov. Účinkoval v estrádach, divadlách, nakrúcal filmy, seriály, nahrával CD. Aj jeho však zastihla kríza a z televíznych obrazoviek sa načas vytratil.



Finančné problémy ho prinútili nakrúcať televízne reklamy a účinkovať v televíznej šou Celebrity Camp (2007). Mnohí ho vtedy odsudzovali a hovorili o ňom ako o stroskotancovi, ktorý sa zbytočne ponižuje. V poslednom období sa Miroslav Noga opäť dostáva na oči verejnosti. Úspešne hrá, účinkuje vo filmoch, narodila sa mu dcéra. Dnes oslavuje 55 rokov.

Vo svojej kariére získal viacero ocenení: NOS 98 (nepolitická osobnosť Slovenska), KUKOSKAR (každoročne v 90. rokoch, najpopulárnejší detský herec), Zlatá slučka 99 (najlepší mužský dabingový výkon), výročná cena Literárneho fondu za rok 2011, v roku 2011 bol nominovaný na Krištáľové krídlo v kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie. V roku 2012 získala komédia Mŕtvola musí zomrieť, v ktorej účinkoval, na filmovom festivale WorldFest v americkom Houstone ocenenie Platinová Remi Award a i.

Miroslav Noga sa narodil 25. októbra 1959 v Bratislave. Od svojich štrnástich rokov vystupoval v súbore LUDUS. Patrí medzi tých hercov, ktorí už počas štúdia na Vysokej škole múzických umení (1980-1984) mierne unikali od klasického divadla. Vtedy spoluzakladal a bol členom kabaretnej skupiny Strapatí gentlemani, s ktorou vystupoval v naštudovaniach Fujarová show, Rýchlokurz geniality, Show mix.

Takéto boli jeho televízne začiatky:


V rokoch 1987-1990 bol členom činohry Novej scény v Bratislave. Noga sa prejavil ako herec komplexného komediálneho prejavu, napríklad ako Siro v divadelnom predstavení Mandragora, Budzogáň v predstavení Budzogáň, zbojnícky kapitán, Čudakov v Kúpeli. Zahral si v muzikáloch Klietka bláznov, Niekto to rád horúce, Donaha.

V roku 1990 sa jeho domovskou divadelnou scénou stalo divadlo Astorka - Korzo 90 (je ňou až doteraz). Tu ho obsadili napríklad do predstavení Matka, Zločin a trest, Othello, Kentauri, Vražda sekerou v Sv. Peterburgu. Za úlohu gazdu v hre Gazdova krv získal v roku 2011 divadelné ocenenie Dosky 2011 za najlepší mužský herecký výkon sezóny. V súčasnej divadelnej sezóne sa spolu s Borisom Farkašom bravúrne zhostil svojich úloh v inscenácii Kamene vo vreckách v réžii Patrika Lančariča. Obaja predvádzajú celkovo 17 rozličných postáv.

Keď sa po roku 1990 objavila šanca robiť rôzne zábavné žánre, veľmi rád sa takejto práce ujal a spolu so Štefanom Skrúcaným vytvorili hereckú dvojicu. Pripravovali si vlastné nové projekty. Interpretovali politicko-saritické televízne, rozhlasové (Apropo Plus, Telecvoking, Vox papuli a O 3 štart) a revuálne programy. Spolu vydali štyri hudobné albumy (Keby som bol detským kráľom, Bomba kšeft, Molotov koktejl, No Problem).



V roku 1997 vydal Noga sólový hudobný album Hra na telo. Pritom hosťoval v Štúdiu S, neskôr Štúdio L+S, v roku 2012 otváral jeho 30. sezónu monodrámou Hotovo. Schlusss... a v divadle West.

"Je to taký mix všetkého, čo ten človek prežil. Nie je to len novinár, je to človek, je to intelektuál, je to multitalent svojím spôsobom. Človek, ktorý mal ale aj nejaké tie detské choroby, ktorý zažil lásku, ale asi aj neveru, úspechy, aj drzosť, aroganciu a karierizmus," uviedol Miroslav Noga pred premiérou monodrámy Hotovo. Schlusss....

Herecká filmografia Miroslava Nogu obsahuje veľké množstvo televíznych inscenácií, rozprávok, filmov, seriálov: Výlet do mladosti a Kľúče od mesta (oba 1983), Pytačky (1989), Česká soda (1993), účinkoval v erotickom filme Vášnivé známosti (1994), Modrá ruža, Bumerang, Bud Bindi (všetko 1996), Četnické humoresky (1997), Ranč U zelené sedmy (1998), Hanele (1999), Babovřesky (2013) a i. Dostal rolu aj v novej česko-slovenskej rozprávke Sedem zhavranelých bratov, ktorú natáčajú tento rok vo Vysokých Tatrách.



Už budúci rok budú môcť diváci vidieť jubilanta vo filme Agáva. Celovečerný hraný film vzniká na motívy druhej kapitoly románu Agáty slovenského spisovateľa Ladislava Balleka v réžii Ondreja Šulaja. Popri Milanovi Lasicovi a Milanovi Kňažkovi sa vo filme predstaví aj Noga.

Miroslav Noga je rozvedený. Z prvého manželstva má dvoch synov. V súčasnej dobe žije so svojou mladou priateľkou. V lete sa mu narodila dcéra.