Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Nonstop let okolo zemegule uskutočnil Steve Fossett pred 10 rokmi

Na archívnej snímke z 11. februára 2006 americký dobrodruh Steve Fossett po príchode na medzinárodné letisko Kent International Airport v anglickom Kente. Foto: TASR/AP

Jeho lietadlo odštartovalo 28. februára 2005 z letiska Salina v Kansase a po preletení viac ako 36.000 kilometrov v čase 67 hodín a 2 minúty dňa 3. marca 2005 na tom istom letisku šťastne pristálo.

Kansas/Bratislava 3. marca (TASR) - Americký miliardár, letec a dobrodruh Steve Fossett dokončil nonstop let okolo zemegule v jednomotorovom lietadle bez medzipristátia alebo natankovania paliva 3. marca pred 10 rokmi.

Jeho lietadlo odštartovalo 28. februára 2005 z letiska Salina v americkom Kansase a po preletení viac ako 36.000 kilometrov v čase 67 hodín a 2 minúty dňa 3. marca 2005 na tom istom letisku šťastne pristálo.



Excentrický americký miliardár dosiahol desiatky svetových rekordov, z ktorých viaceré zostali dodnes neprekonané. Záľuba v lietaní a extrémnych dobrodružstvách ho však stála život. Stratil sa 3. septembra 2007 pri lete púšťou v americkom štáte Nevada. Neúspešne po ňom pátralo niekoľko tímov vrátane armády, avšak nepodarilo sa nájsť žiadne stopy a Fossett bol 15. februára 2008 oficiálne vyhlásený za mŕtveho.

Steve Fossett sa narodil 22. apríla 1944 v meste Jackson v americkom štáte Tennessee. Detstvo prežil v Kalifornii, kde sa už v mladom veku nechal zlákať horolezectvom. Vysokoškolské tituly získal na Standfordovej univerzite (Standford Univerzity) a Washingtonskej univerzite (Washington Univerzity) v St. Louis. Po skončení štúdií pracoval niekoľko rokov pre viaceré finančné spoločnosti. Po 15 rokoch sa osamostatnil a jeho sprostredkovateľské spoločnosti Marathon Securities a Lakota Trading mu zarobili veľký majetok.

Kariéru extrémneho športovca začal Steve Fossett v 80. rokoch minulého storočia. Získal niekoľko svetových rekordov, medzi ktoré patrí i rýchlostný rekord v ceste okolo sveta v jachtingu. V roku 1985 preplával v priebehu dvoch dní kanál La Manche - iba krátko po tom, ako sa vo veku 40 rokov naučil plávať. Legendárna je jeho účasť na 1760 kilometrov dlhých pretekoch psích záprahov na Aljaške. Dvakrát štartoval na 24-hodinových automobilových pretekoch v Le Mans, vystúpil na Mount Everest a Kilimandžáro. Prvou osobou, ktorá samostatne preletela Tichý oceán v balóne, sa stal 21. februára 1995, keď pristál v meste Leader v Kanade. Najväčšiu slávu však získal v roku 2002, keď na 6. pokus ako prvý sám obletel svet v balóne. Od roku 2004 bol Steve Fossett tiež držiteľom rekordu v najrýchlejšom lete vzducholoďou - obrovským Zeppelinom NT s priemernou rýchlosťou 111,8 km/h. Celkovo vytvoril v piatich športoch neuveriteľných 116 rekordov.



Svoju poslednú cestu, krátky sólový let na jednomotorovom stroji Bellanca, odštartoval 3. septembra 2007. Odvtedy usmiateho miliardára už nikto nikde nevidel. Na žiadosť manželky Peggy Fossettovej ho súd v Chicagu vyhlásil 15. februára 2008 za mŕtveho. Definitívny koniec príbehu Steva Fossetta však urobil až náhodný nález trosiek lietadla a ľudských ostatkov, patriacich podľa analýzy DNA americkému dobrodruhovi, skupinou turistov v októbri roku 2008.