Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Nosnou témou Olympiády ľudských práv je demokracia a ľudské práva

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Olympiáda ľudských práv nie je len obyčajná vedomostná súťaž ako ostatné predmetové olympiády, ale zároveň aj vzdelávacie podujatie, social event a príležitosť pre networking.

Omšenie 11. apríla (TASR) - Nosnou témou celoštátneho kola jubilejného 20. ročníka Olympiády ľudských práv (OĽP) je Aténska škola 21. storočia: demokracia a ľudské práva. Na súťaži, ktorú od stredy do piatka (13.4.) hostí Omšenie pri Trenčianskych Tepliciach, sa predstaví 64 detí z celého Slovenska zo všetkých typov škôl, informovala TASR predsedníčka celoštátnej komisie OĽP Dagmar Horná.

"Olympiáda ľudských práv nie je len obyčajná vedomostná súťaž ako ostatné predmetové olympiády, ale zároveň aj vzdelávacie podujatie, social event a príležitosť pre networking, kde sa môžu realizovať nielen žiačky a žiaci, ale aj ich učitelia," uviedol Kálmán Petőcz, spoluorganizátor, odborný garant a porotca OĽP.

Pridanou hodnotou tejto súťaže je podľa neho aj to, že sa na nej vo veľkej miere zúčastňujú nielen gymnáziá, ale aj stredné odborné školy. "Prípadové štúdie a eseje, ktoré budú žiaci a žiačky riešiť, budú tento rok, aj vzhľadom na spoločenský vývoj u nás i v blízkom zahraničí, výsostne aktuálne. Všetci sme zvedaví, ako sa s úlohami popasujú," doplnil.

Súťažiaci budú riešiť modelové prípady už v stredu popoludní a podvečer, večerný program olympiády ponúkne plenárnu rozpravu, na nej budú aj o aktuálnych témach hovoriť mladí ľudia, riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák a novinárka Ľuba Lesná. Program OĽP bude vo štvrtok (12.4.) pokračovať obhajobami úvah a neskôr workshopom spojeným s premietaním filmov a diskusiou s Viliamom Bendíkom, Petrom Brestovanským, Martinom Korčokom, Dagmar Mozolovou a Pavlom Traubnerom. Účastníci podujatia absolvujú i slávnostný večer a privítajú publikáciu Ľudské práva: Interdisciplinárna príručka.

Finále súťaže, na ktorom bude 12 vybraných súťažiacich riešiť finálne zadania, bude v piatok 13. apríla. Výsledky olympiády vyhlásia ešte v ten deň dopoludnia.

Organizátormi sú Celoštátna komisia Olympiády ľudských práv a IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.