Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Nové známky propagujú dielo Majstra Pavla a J. B. Klemensa

Na ilustračnej snímke pohľad na hlavnú skriňu zreštaurovaného najvyššieho gotického oltára na svete z dielne Majstra Jána Pavla z Levoče v Chráme svätého Jakuba v Levoči. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na známke venovanej dielu Majstra Pavla je zobrazený detail Madony s dieťaťom, po stranách sú vyperforované sochy svätcov.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Slovenská pošta (SP) vydala dve nové známky v emisii UMENIE. Prvá z nich pripomína 500. výročie dokončenia najvyššieho gotického oltára na svete – oltára svätého Jakuba od Majstra Pavla v Levoči, tá druhá vzdáva hold umelcovi i vedcovi Jozefovi Božetechovi Klemensovi.

Na známke venovanej dielu Majstra Pavla je zobrazený detail Madony s dieťaťom, po stranách sú vyperforované sochy svätcov. "Známka je súčasťou hárčeka, ktorého rozmery sú v porovnaní s predchádzajúcimi vydaniami dvojnásobné, vďaka čomu ide o najväčší rytý hárček poštovej známky na svete," informovala hovorkyňa SP Martina Macková.



Súčasne s poštovou známkou pošta vydáva aj tzv. obálku prvého dňa s pečiatkou FDC. Motívom prítlače FDC obálky je detail poslednej večere zo spodnej časti oltára s Ježišom v strede a sv. Petrom a sv. Jánom po stranách. Motívom FDC pečiatky je motív letiaceho anjela z centrálnej časti oltára. Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, FDC a FDC pečiatky ako aj rytiny poštovej známky a FDC je František Horniak.

"Umenie J.B. Klemensa pripomína na známke motív diela Portrét pani Juppovej," uviedla hovorkyňa. Motívom prítlače FDC obálky je Klemensovo dielo "Vykorenený strom", FDC pečiatka obsahuje zasa motív dieťaťa z ďalšieho z Klemensových diel. Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, FDC a FDC pečiatky, ako aj rytiny poštovej známky a FDC, je akademický maliar Rudolf Cigánik.

Slávnostné predstavenie poštovej známky venovanej J.B. Klemensovi sa uskutoční v stredu 25. októbra o 14.00 h v Liptovskej galérii Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši, známku s motívom levočského oltára uvedú do života vo štvrtok 26. októbra o 14.00 h v Bazilike sv. Jakuba v Levoči.