Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Nový Zéland si pripomenul 125 rokov od priznania volebného práva ženám

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Významným podnetom pre boj za volebné právo žien v Európe bola prvá svetová vojna, počas ktorej ženy získali kvalifikáciu a naučili sa samostatne rozhodovať.

Wellington 19. septembra (TASR) - Zhromaždeniami a pochodmi si v stredu obyvatelia Nového Zélandu pripomenuli 125. výročie podpísania zákona, podľa ktorého majú ženy rovnaké právo voliť ako muži. Agentúra AP napísala, že niektorí z účastníkov spomienkového podujatia mali oblečené odevy z obdobia okolo roku 1893 a niesli biele kamélie, ktoré sa stali symbolom hnutia za volebné právo žien.

Poslankyne novozélandského parlamentu si túto historickú udalosť pripomenuli svojou skupinovou fotografiou. Boli na nej výhradne ženy vrátane premiérky Jacinda Ardernovej a jej trojmesačnej dcéry Neve. Snímka bola podobná tej, ktorá vznikla pred viac ako 100 rokmi, pričom na nej boli len muži.

Ardernová bola aj hosťujúcou editorkou "sufražetskej edície" najpredávanejšieho denníka The New Zealand Herald, čo však vyvolalo otázky ohľadom jeho politickej neutrality.

Liberálni poslanci novozélandského parlamentu v stredu predstavili svoj návrh zákona, ktorý je zameraný na rozdiely vo výške mzdy mužov a žien.

Nový Zéland (vtedy ešte britská kolónia) sa v roku 1893 stala prvou krajinou sveta, ktorá ženám priznala volebné právo. Hneď na začiatku 20. storočia ho nasledovala Austrália. Prvými štátmi západnej Európy, ktoré poskytli ženám volebné právo, sa v rokoch 1906–15 stali Fínsko (vtedy autonómna súčasť cárskeho Ruska), Nórsko a Dánsko.

Významným podnetom pre boj za volebné právo žien v Európe bola prvá svetová vojna, počas ktorej ženy získali kvalifikáciu a naučili sa samostatne rozhodovať. Po vojne, v období rokov 1918–20, ženy vo viacerých štátoch získali aj volebné právo.