Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

O vodičské preukazy pre deti z detských domovov bol veľký záujem

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Do projektu sa zapojilo 30 autoškôl z celej SR.

Bratislava 1. decembra (TASR) – Do skupiny slovenských šoférov by sa v najbližších týždňoch mala zaradiť až stovka mladých ľudí, ktorí vyrastali v detských domovoch. Ide o dievčatá a chlapcov, ktorí využili možnosť získať vodičské oprávnenie prostredníctvom projektu "Vodičské preukazy pre deti z detských domovov".

Postarať sa o zvýhodnený štart do života pre mladých ľudí, ktorým rodinu nahrádzal detský domov, sa rozhodlo občianske združenie (OZ) Záleží nám v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR a tromi automobilkami, pôsobiacimi na Slovensku. Tí vložili do projektu 45.000 eur, teda sumu, ktorá pokryla náklady na 100 vodičských kurzov.

Daniel Bradáč z OZ Záleží nám na dnešnej tlačovej konferencii informoval, že sa do projektu prihlásilo po jeho vyhlásení vo februári tohto roka 260 adeptov. Komisia, zložená zo zástupcov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR ako garanta projektu, detských domovov a nadácií automobiliek, vybrala stovku uchádzačov.

"Vodičský preukaz už získalo 18 z nich. Ďalších 40 čakajú skúšky v najbližších týždňoch, na začiatku roka 2017 by záverečné skúšky mali mať za sebou všetci účastníci," uviedol Bradáč. Výrazne ocenil fakt, že už 12 mladých ľudí, zaradených do projektu, získalo prácu. "Ak k tomu čo i len trochu prispel práve benefit v podobe vodičského oprávnenia, už to je dôvod, prečo mal tento projekt zmysel," dodal.

Hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR Jana Lukáčová vyzdvihla nielen fakt, že projekt zvyšuje možnosť uplatnenia mladých ľudí na trhu práce. "Z nášho pohľadu je veľmi dôležité i to, že im to pomáha aj psychicky, títo mladí si potvrdzujú status dospelého a zaraďujú sa medzi tých, ktorí prichádzajú z bežných rodinných podmienok," zdôraznila Lukáčová.

Zástupcovia automobiliek a ich nadácií, ktorí boli finančnými partnermi projektu, sa zhodli v tom, že záujem zo strany mladých ľudí z detských domovov bol príjemným prekvapením, priebeh i výsledky zasa motiváciou pre pokračovanie. "Napríklad aj to, ako k tomu pristúpili ľudia z autoškôl, ktorí mladým z detských domovov pomáhali i nad rámec svojich povinností, ma presvedčil o tom, že to stojí za to," uviedla Adriana Smolinská z Nadácie Volkswagen Slovakia. Dušan Dvořák, zastupujúci Nadáciu Kia Motors Slovakia, si myslí, že prostredníctvom možnosti získať vodičský preukaz dostali mladí z detských domovov "žolíka" vo svojom živote, ktorý pomôže uplatniť ich talent v spoločnosti. "Verím, že k tým dvanástim, ktorým sa už podarilo nájsť prácu aj vďaka tomuto benefitu, pribudnú ďalší," doplnil Peter Švec z PSA Peugeot Citroën.

Do projektu sa zapojilo 30 autoškôl z celej SR. Priemerná cena za kurz bola 330 eur, ďalších 100 eur si vyžiadali náklady na kurz prvej pomoci, potvrdenie od lekára či kolok. Účastníci sa na nákladoch podieľali sumou 30 eur. "Navrhli nám to zástupcovia detských domovov, ktorí svojich zverencov dobre poznajú. Poukazovali na to, že ak sa budú dievčatá a chlapci na celom projekte spolupodieľať z vlastného vrecka, dá im to pocit vlastnej angažovanosti a budú si to celé i viac vážiť," vysvetlila Lukáčová.

"Zmenilo mi to život," potvrdil Peter, jeden z účastníkov projektu, ktorý stále navštevuje kurz. "Poctivo sa pripravujem na každú jednu hodinu," priznal odchovanec detského domova, ktorému sa už podarilo nájsť i prácu.