Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Barack Obama sa viezol vo výťahu s ozbrojeným kriminálnikom

Barack Obama ide výťahom do bytu v Bielom dome po inaugurácii Foto: Official White House Photo

Ide o ďalší zo série najnovších prešľapov týkajúcich sa bezpečnosti prezidenta USA.

Washington 1. októbra (TASR) - Prezident USA Barack Obama sa viezol vo výťahu s ozbrojeným pracovníkom bezpečnostnej služby, ktorého v minulosti odsúdili za násilnú trestnú činnosť.

Informovali o tom dnes noviny Washington Post s odvolaním sa na tri osoby oboznámené s incidentom.

K udalosti došlo 16. septembra počas Obamovej návštevy amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v Atlante, kde diskutoval o reakcii USA na epidémiu eboly v západnej Afrike.

Šéfka Obamovej ochranky odstúpila

Riaditeľka Tajnej služby Spojených štátov (USSS), ktorej úlohou je chrániť amerického prezidenta, sa vzdala svojej funkcie. Oznámil to dnes minister vnútornej bezpečnosti USA Jeh Johnson.

Julia Piersonová sa rozhodla odísť po sérii bezpečnostných incidentov, ktoré spochybnili profesionalitu ňou vedenej federálnej agentúry. Piersonová ponúkla svoju rezignáciu ministrovi Johnsonovi a ten ju akceptoval. Dočasným vedením USSS poveril jej dlhoročného pracovníka Josepha Clancyho, ktorého na post odporučil prezident USA Barack Obama.

Piersonovú v tejto súvislosti podrobili počas utorkového vypočúvania v kongresovom výbore tvrdej kritike republikánski i demokratickí zákonodarcovia. Viacerí poprední kongresmani z oboch politických táborov ju následne vyzvali, aby odstúpila.
Do výťahu, v ktorom sa viezol šéf Bieleho domu a členovia jeho ochranky, údajne vpustili ozbrojeného pracovníka bezpečnostnej služby. To je v rozpore s princípmi Tajnej služby Spojených štátov (USSS) - federálnej agentúry, ktorej úlohou je chrániť amerického prezidenta a viceprezidenta a členov ich rodín.

Muž počas jazdy vo výťahu upútal pozornosť prezidentských ochrankárov, keď si začal natáčať Obamu kamerou svojho mobilného telefónu a napriek ich výzvam neprestal.

Po otvorení dvier výťahu Obama s väčšinou svojho sprievodu odišiel. Časť agentov odviedla muža na výsluch a v národnej databáze zistila, že bol v minulosti trikrát usvedčený z napadnutia a nezákonného použitia násilia.

Muž pracoval pre súkromnú agentúru, ktorá zaisťovala bezpečnosť priestorov CDC. Keď agenti informovali o celej udalosti jeho nadriadeného, dostal okamžitú výpoveď. Muž potom dobrovoľne odovzdal šéfovi svoju služobnú zbraň - prekvapil tým agentov USSS, ktorí dovtedy vôbec netušili, že bol počas jazdy výťahom ozbrojený.

Obamu o celej záležitosti údajne vôbec neinformovali. Riaditeľka USSS Julia Piersonová požiadala popredného manažéra agentúry, aby celý prípad preskúmal.

Platné predpisy počítajú so striktnými kontrolami, ktoré majú zabrániť tomu, aby sa do bezprostrednej blízkosti prezidenta dostali osoby so zbraňami alebo so záznamom v trestnom registri. V prípade muža z výťahu však požadované procedúry evidentne neboli dodržané, napísal Washington Post.

Ide o ďalší zo série najnovších prešľapov týkajúcich sa bezpečnosti prezidenta USA. V septembri nožom ozbrojený veterán vojny v Iraku prenikol do Bieleho domu a údajne sa dostal až do takzvanej Východnej miestnosti, ktorá sa nachádza na prízemí uprostred budovy.