Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Najľahšie po svete sa cestuje Američanom a Britom. Slováci sú desiati

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hodnotenie je založené na počte krajín, ktoré držitelia pasov môžu navštíviť bez víz alebo kde môžu ľahko získať vízum po príchode.

Brusel/Amsterdam 17. apríla (TASR) - Najľahšie po svete, čiže bez víz alebo s miernym vízovým režimom, cestujú držitelia pasu Spojených štátov amerických a Spojeného kráľovstva. Z krajín EÚ sú na tom po Britoch najlepšie Nemci a Francúzi. Občania Slovenskej republiky obsadili desiatu priečku.

Prieskum, ktorý uskutočnila globálna finančná a poradenská spoločnosť Arton Capital a o ktorom dnes informoval holandský spravodajský server DutchNews.nl, naznačil, že podľa tzv. indexu pasovej sily majú najmenej problémov s cestovaním po svete držitelia amerických a britských pasov - môžu bez problémov navštíviť 147 štátov sveta.

Hodnotenie je založené na počte krajín, ktoré držitelia pasov môžu navštíviť bez víz alebo kde môžu ľahko získať vízum po príchode.

Za USA a Britániou boduje "sila pasov" Nemecka, Južnej Kórey a Francúzska (145 krajín), nasledujú Taliansko a Švédsko (144), potom Holandsko (143). Občania Slovenska a Poľska môžu bez problémov navštíviť 137 krajín sveta (10. priečka), z krajín Vyšehradskej štvorky sú na tom o jednu priečku a jednu krajinu lepšie Česi a Maďari.

Všetky členské krajiny EÚ sú v prvej dvadsiatke indexu pasovej sily, najhoršie z nich je na tom Chorvátsko (19. priečka), ktorého občania môžu bez víz navštíviť 124 krajín. Po vstupe do EÚ si polepšili Rumunsko (128 krajín) a Bulharsko (131 krajín).

Občania Ruskej federácie môžu cestovať vez víz do 98 krajín sveta (35. priečka) a Ukrajinci môžu bez vízovej povinnosti odísť do 96 krajín (37. pozícia).