Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Obdiv k šitej čipke pretavila do drôtu, dnes je z nej známa drotárka

Svoj obdiv a zručnosť v práci so šitou čipkou preniesla Blažena Kriváková zo Žiaru nad Hronom do práce s medeným drôtom. Ten jej učaroval natoľko, že dnes drôtenú čipku nielen vyrába, ale učí o tejto technike aj druhých.Technike drôtenej čipky sa venuje už viac ako 20 rokov, za ten čas je rukami prešlo nespočetné množstvo výrobkov od kraslíc až po šperky. Pracuje s čiernym, pozinkovaným a medeným lakovaným drôtom. Šperky robí väčšinou z nehrdzavejúcej ocele, kvôli životnosti materiálu. Na snímke dekoračný výrobok Boženy Krivákovej zo Žiaru nad Hronom, ktorá sa venuje drôtenej čipke 29. jnauára 2015. Foto: TASR/Jana Vodnáková

"V dnešnej dobe už drotárstvo ako také neexistuje, lebo nie je potrebné. Technika sa využíva pre rôzne dekoračné predmety," uviedla šikovná remeselníčka.

Žiar nad Hronom 31. januára (TASR) - Svoj obdiv a zručnosť v práci so šitou čipkou preniesla Blažena Kriváková zo Žiaru nad Hronom do práce s medeným drôtom. Ten jej učaroval natoľko, že dnes drôtenú čipku nielen vyrába, ale učí o tejto technike aj druhých.

Technike drôtenej čipky sa venuje už viac ako 20 rokov, za ten čas je rukami prešlo nespočetné množstvo výrobkov od kraslíc až po šperky. Pracuje s čiernym, pozinkovaným a medeným lakovaným drôtom. Šperky robí väčšinou z nehrdzavejúcej ocele, kvôli životnosti materiálu.

"Som samouk. Začínala som textilom, šitou čipkou. Videla som ešte na začiatku 90. rokov v jednom časopise kraslice opletené drôtom," spomína na svoje začiatky. Tie ju inšpirovali k tomu, aby túto techniku vyskúšala a zostala jej verná dodnes. "Základ je v drotárstve, ale v dnešnej dobe už drotárstvo ako také neexistuje, lebo nie je potrebné. Technika sa využíva pre rôzne dekoračné predmety," vysvetlila.

Na snímke dekoračný výrobok Boženy Krivákovej zo Žiaru nad Hronom, ktorá sa venuje drôtenej čipke 29. jnauára 2015.
Foto: TASR/Jana Vodnáková


Na snímke dekoračný výrobok Boženy Krivákovej zo Žiaru nad Hronom, ktorá sa venuje drôtenej čipke 29. jnauára 2015.
Foto: TASR/Jana Vodnáková

Výroba drôtenej čipky je podľa jej slov pre ňu viac ako záľuba, no zároveň priznáva, že uživiť sa s tým nedá. "Väčšina mojich výrobkov sú darčeky. Spolupracujem však aj s mestským kultúrnym centrom a vyrábam pre nich upomienkové darčeky k svadbe, či na iné príležitosti," hovorí šikovná remeselníčka. Kriváková je tiež autorkou veľkej svadobnej party, ktorú len nedávno inštalovali v žiarskej obradnej sieni.

Kriváková dlhodobo spolupracuje so žiarskym Pohronským osvetovým strediskom aj s Ústredím ľudovej umeleckej výroby. "Robím lektorku drotárstva v Banskej Bystrici," dodala.