Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Obezita škodí mozgu a urýchľuje úpadok mentálnych schopností

Ilustračné foto: TASR

Experti sa domnievajú, že to súvisí s vysokou hodnotou cukru v krvi a zvýšeným cholesterolom.

Londýn 21. augusta (TASR) - Nadváha má negatívny vplyv na ľudský mozog, upozorňujú vedci, ktorí zistili súvislosť medzi obezitou a úpadkom mentálnych schopností. Informuje o tom štúdia zverejnená časopise Neurology, v ktorej bádatelia zhrnuli výsledky sledovania zdravotného stavu 6000 Britov počas vyše jedného desaťročia.

Experti zatiaľ nevedia, prečo tomu tak je, iba sa domnievajú, že to súvisí s metabolickými zmenami, ako je vysoká hodnota cukru v krvi a zvýšený cholesterol.

Sledované osoby sa podrobili trom testom v priebehu desaťročia

Ilustračné foto: TASR
Sledované osoby boli vo veku 35-55 rokov a počas desaťročia sa trikrát podrobili testom pamäti a iných poznávacích schopností.

U ľudí, ktorí boli obézni a súčasne vykazovali nezdravé metabolické zmeny v organizme, odborníci zistili rýchlejší ústup poznávacích schopností v porovnaní s ostatnými.

Všetci účastníci sledovania boli štátni zamestnanci, čo znamená, že tieto výsledky nemusia platiť pre širšiu populáciu, informovala stanica BBC.

Citovala Shirley Cramerovú z organizácie Azheimer's Research UK: "Hoci sa štúdia sústreďuje na ústup kognitívnych schopností, predchádzajúce výskumy naznačili, že zdravá strava, pravidelné cvičenie, nefajčenie a kontrola krvného tlaku a cholesterolu v strednom veku môžu pomôcť oddialiť demenciu... Zatiaľ nevieme, prečo sú obezita a metabolické abnormality spojené so slabším výkonom mozgu, ale vzhľadom na nárast obezity bude dôležité preskúmať toto spojenie hlbšie."