Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Dnes sa ochrancovia zvierat zasadzujú za práva nemých tvárí

Indická policajtka s aktivistkou hnutia Ľudia za etické zaobchádzanie so zvieratami (PETA ), ktorá je oblečená ako roztlieskavačka počas demonštrácie mimo kriketového štadióna v Bangalore, India, pondelok 9. apríla, 2012. Šaty má vyrobené z listov šalátu. Skupina za práva zvierat vyzvala kriketových fanúšikov prejsť na vegetariánstvo, aby porazili týranie zvierat. Foto: TASR/AP Photo/Aijaz Rahi

Ochranári pravidelne vyzývajú všetkých, ktorí odmietajú zneužívanie zvierat a popieranie ich práv, aby každý rok zorganizovali 10. decembra akcie proti akémukoľvek spôsobovaniu utrpenia živočíchom.

Paríž/Sheffiled/Rím 10. decembra (TASR) - Medzinárodný deň práv zvierat, pripadajúci na 10. decembra, je pre ochranárov príležitosťou, aby upozornili na potrebu uznania Všeobecnej deklarácie práv zvierat. Medzinárodný deň práv zvierat (International Animal Rights Day, IARD) iniciovali ochranári v Británii a pripomína sa od roku 1998.

Vo Francúzsku v deviatich mestách a v Taliansku pri Koloseu v Ríme pripravili aktivisti na 13. decembra tohto roku akcie v rámci Medzinárodného dňa zvierat.

Britská ochranárska organizácia Uncaged pri príležitosti tohto dňa niekoľko rokov žiadala, aby sa práva zvierat riadne zakotvili vo Všeobecnej deklarácii práv zvierat podľa Všeobecnej deklarácie ľudských práv. V roku 2012 sa Uncaged transformovala na Stredisko pre zvieratá a sociálnu spravodlivosť (CASJ).

Ochranári pravidelne vyzývajú všetkých, ktorí odmietajú zneužívanie zvierat a popieranie ich práv, aby každý rok zorganizovali 10. decembra akcie proti akémukoľvek spôsobovaniu utrpenia živočíchom. Spravidla sa pokojné protestné akcie so sviečkou usporadúvajú na miestach, na ktorých dochádza k bolestnému zaobchádzaniu so zvieratami, napríklad v laboratóriách - školských, výskumných, podnikových.

Odporcovia utrpenia zvierat svoj postoj vyjadrujú aj pred bitúnkami, mäsiarstvami a reštauráciami rýchleho občerstvenia, ako aj pred inštitúciami, kde dochádza k vivisekcii a pokusom na živom zvierati.

Od roku 1998 v Spojenom kráľovstve, v USA a vo viacerých európskych štátoch aktivisti, zasadzujúci sa za dodržiavanie práv zvierat, pripravujú akcie, na ktorých poukazujú na to, že mnohí ľudia ani nevedia o právach zvierat. Pritom mnohé z nich sú vystavené zbytočnému trápeniu a bolesti. K živočíchom treba pristupovať aspoň racionálne a s istými etickými zásadami, podotýkajú.

Všeobecnú deklaráciu práv zvierat - teda, že majú právo žiť bez trápenia, zneužívania až po smrť - podpísali organizácie zastupujúce tisíce ľudí v Británii, Argentíne, Austrálii, Belgicku, Brazílii, Bulharsku, Holandsku, Chile, Chorvátsku, na Cypre, vo Francúzsku, v Indii, Írsku, Izraeli, Juhoafrickej republike, Kanade, Luxembursku, Mexiku, Nemecku, Nigérii, na Novom Zélande, v Poľsku, Rusku, Slovinsku, Španielsku, vo Švédsku, Švajčiarsku, v Taliansku a USA.

Ochrancovia práv zvierat chcú naďalej upozorňovať popri ľudských právach na práva zvierat. Aktivisti dávajú do súvislosti podpísanie Všeobecnej deklarácie ľudských práv, 10. decembra 1948, s právami všetkých živých bytostí, teda aj zvierat.