Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Od Antarktídy sa opäť oddelil kus ľadu, sedemkrát väčší ako Berlín

Na archívnej snímke z 10. novembra 2016 letecký pohľad na ľadovec Larsen C v západnej Antarktíde. V západnej Antarktíde sa od šelfového ľadovca Larsen C oddelil obrovský kus ľadu, ktorý má takmer sedemkrát väčšiu rozlohu ako nemecká metropola Berlín. Foto: TASR/AP

S dĺžkou 175 kilometrov a šírkou až 50 kilometrov patrí medzi najväčšie kusy ľadu, ktoré sa od Antarktídy oddelili v uplynulých troch desaťročiach.

Bremerhaven 12. júla (TASR) - V západnej Antarktíde sa od šelfového ľadovca Larsen C oddelil obrovský kus ľadu, ktorý má takmer sedemkrát väčšiu rozlohu ako nemecká metropola Berlín. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na Inštitút Alfreda Wegenera pre polárny a morský výskum.

Gigantická kryha smeruje na sever a potrvá pravdepodobne dva až tri roky, kým sa roztopí. S dĺžkou 175 kilometrov a šírkou až 50 kilometrov patrí medzi najväčšie kusy ľadu, ktoré sa od Antarktídy oddelili v uplynulých troch desaťročiach.

Kolos s plochou 6000 kilometrov štvorcových podľa vedcov zatiaľ nepredstavuje nebezpečenstvo pre ľudí.

Zatiaľ najväčší zaznamenaný kus ľadu sa oddelil v marci 2000 od antarktického Rossovho šelfového ľadu. Dostal označenie B15 a mal rozlohu 11.600 kilometrov štvorcových. Od neho sa neskôr oddelil blok označený B15A, ktorý ešte v roku 2005 zaberal plochu viac ako 2500 kilometrov štvorcových.

Ľadovec C19 s rozlohou vyše 6000 kilometrov štvorcových sa odlomil takisto od Rossovho šelfového ľadu v roku 2002. Od Thwaitesovho ľadovcového splazu sa v marci toho istého roku oddelila kryha B22, ktorej rozloha dosahovala okolo 5500 kilometrov štvorcových.