Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Od zhonu v Kantone si oddýchnete na vyhliadke vo výške 450 metrov

Kantonská veža, Čína Foto: www.faebook.com

Táto televízna a vyhliadková veža ponúka svojim návštevníkom svetový unikát - najvyššie položenú kabínkovú dráhu a rozhľadňu na svete.

Kanton 20. júla (TASR) - Kantonská veža v juhočínskom meste Kanton je v súčasnosti treťou najvyššou voľne stojacou stavbou sveta. Táto televízna a vyhliadková veža ponúka svojim návštevníkom svetový unikát - najvyššie položenú kabínkovú dráhu a rozhľadňu na svete.

Vežu s celkovou výškou 600 metrov tvorí telo ukončené vo výške 450 metrov nad zemou doplnené o 150-metrovú televíznu a rozhlasovú vysielaciu anténu.

Kabínková dráha v tvare elipsy je umiestnená po vonkajšom obvode strechy tela veže, pričom z diaľky pripomína kolotoč. Celkovo 16 presklených oranžových kabínok sa pohybuje nízkou rýchlosťou a poskytuje výhľad zo závratnej výšky.

Strecha veže je tiež najvyššou vyhliadkou na svete s rozlohou 54x40 metrov. Návštevníkov unavených zhonom a hlukom miliónového veľkomesta prekvapí po vystúpení z jedného z výťahov a prekonaní schodov nezvyčajné ticho prerušované tlmenými tónmi vážnej hudby.

Najväčšou atrakciou pre odvážnych je už zmienená kabínková dráha. Na rozdiel od iných má 15-stupňové stúpanie a podobne ako celá stavba odolá zemetraseniu s magnitúdou 8 a tajfúnu so silou 12 podľa Beaufortovej stupnice. Pri dobrej viditeľnosti si turisti za 130 jüanov (v prepočte 17 eur) môžu dopriať pohľad na celú 14-miliónovú metropolu. Vstupné na dráhu sa platí samostatne k vstupnému na prehliadku veže.

V tri metre širokých gondolách sa môže naraz voziť 96 nadšencov pre adrenalínové zážitky. Každá kabínka je určená pre štyroch až šiestich ľudí. Gondoly sú vyrobené zo špeciálneho materiálu a cestujúcim umožňujú neobmedzený 360-stupňový pohľad. Napriek pomerne krátkej trajektórii sa kabínky posúvajú pomaly a celá jazda tak trvá 20-40 minút.

Dráhu možno označiť aj za lanovku, nie je to však lanovka v tradičnom zmysle slova. Guľaté kabínky nie sú zavesené zhora, ale premávajú pevne uchytené po koľajach. Sú v prevádzke denne medzi 17.00-22.00 h.

Výstavba Kantonskej televíznej a turistickej veže sa začala v roku 2005 a dokončili ju o štyri roky neskôr. Jej slávnostné otvorenie sa uskutočnilo pri príležitosti 16. Ázijských hier v roku 2010. Veža má tvar hyperboloidu, ktorý bol vytvorený medzi dvoma vzájomne pootočenými elipsami.

Najvyššia veža v Číne je v noci nasvietená celou škálou farebného spektra a je nezabudnuteľnou dominantou pri nočnej plavbe po Perlovej rieke. Veža umiestnená v strede mesta na brehu mohutného roku tiež slúži domácim a turistom ako neprehliadnuteľný orientačný bod.

Kantonská veža dostala vďaka svojmu inovatívnemu dizajnu v tvare predĺženého pásu ľudského tela prezývku "pás Siao Man-jao". Bola to slávna gejša z čias dynastie Tchang, známa svojím štíhlym driekom.

Stavba obsahuje tiež najvyššie položenú rotujúcu reštauráciu na svete, najvyššie položené 4D kino na svete, presklenú podlahu pre odvážne fotografovanie, svadobnú sieň, múzeum voskových figurín, darčekové obchody či iné lákadlá.

Medzi jednotlivými poschodiami premávajú špeciálne vysokorýchlostné výťahy. Vzdialenosť 438 metrov prekonajú za jeden a pol minúty. Oceľová konštrukcia stavby má celkovú hmotnosť 50.000 ton a spolu s priľahlými stavbami a výstavnými priestormi sa rozprestiera na obrovskej ploche.

Vyššie než Kantonská veža sú v súčasnosti iba dve stavby - mrakodrap Burdž chalífa v Dubaji (spolu s anténou 828 metrov) a telekomunikačná veža v Tokiu (634 metrov).

Kanton s vyše 2200-ročnou históriou je tretím najväčším mestom Číny. Táto metropola juhozápadnej provincie Kuang-tung je dnes zároveň najľudnatejším veľkomestom v južnej Číne. Vďaka svojej polohe na Perlovej rieke a iba 120 kilometrov severozápadne od Hongkongu bol Kanton celé stáročia strategickým prístavom Hodvábnej cesty a v súčasnosti je prosperujúcim a rýchlo sa rozvíjajúcim komerčným strediskom Ázie.