Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Ohrozený sokol červenonohý slávi návrat na Slovensko

sokol červenonohý Foto: FOTO TASR - Pavol Remiaš

Na konci 90. rokov hniezdilo na Slovensku 60 až 70 párov sokola červenonohého. V roku 2010 to boli už iba tri páry, 2011 dva, 2016 päť.

Bratislava 7. júla (TASR) - Kriticky ohrozený sokol červenonohý slávi veľký návrat na Slovensko. Upozornili na to ornitológovia, potvrdili tu až 17 hniezdiacich párov. Tieto vtáky z nášho územia vymizli najmä pre chemizáciu a výraznú zmenu poľnohospodárskej krajiny.

"Ide o obrovský úspech, vzácna lokalita je na západe krajiny, presné miesto odborníci taja v záujme ochrany druhu pred vyrušovaním," povedal Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS).

Na konci 90. rokov hniezdilo na Slovensku 60 až 70 párov sokola červenonohého. V roku 2010 to boli už iba tri páry, 2011 dva, 2016 päť. V roku 2012 začal na Slovensku po vzore maďarských kolegov projekt na jeho návrat do krajiny.

Ornitológovia umiestnili do piatich známych hniezdnych lokalít z minulosti 300 búdok a 30 podložiek. "Sokol červenonohý si totiž hniezda nestavia, využíva buď hniezda krkavcovitých vtákov alebo búdky," vysvetlil Slobodník.

RPS plánuje sokoly aj prikrmovať. Priamo na hniezdnej lokalite totiž nenachádzajú dostatok potravy, musia za ňou letieť dlhé vzdialenosti. "Chceme urobiť všetko pre to, aby z hniezd vyletelo čo najviac mláďat, nechceme, aby sokoly museli tak často opúšťať svoje mladé," dodal Slobodník. Búdky osádzali ornitológovia v rámci projektu Life Redfoot.