Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Okolo hlavného mesta lieta veľa týchto motýľov: Sú nebezpečné?

Bieloškvrnáč púpavcový Foto: Teraz.sk

Okrem Slovenska sa bieloškvrnáč púpavcový vyskytuje v celej strednej Európe až po Altaj a tiež v južnej Európe.

Bratislava 11. júna (Teraz.sk) - Čierne krídla s výraznými bielymi škvrnami a oranžový prúžok na tele. Práve s takýmito motýľmi akoby sa v Bratislave a jej okolí vrece roztrhlo. Podľa odborníka však ich výskyt nie je ničím nezvyčajným.

"Ide o motýľa s menom bieloškvrnáč púpavcový - Amata phegea. Motýľ je relatívne bežný, hlavne v južnejších oblastiach Slovenska, v období výskytu môže byť miestami hojný," vysvetlil pre Teraz.sk Ján Kočíšek z Ústavu zoológie SAV.

Tento motýľ má len jednu generáciu v roku, a hoci sa na nás obrátili viacerí čitatelia z okolia hlavného mesta, že sa práve s takýmto motýľom stretli v hojnom počte, o premnožení sa hovoriť ešte nedá. "Aj keď v prírode prirodzene dochádza k výkyvom a v niektorých rokoch môže byť motýľov viac," zhodnotil odborník.

Zároveň vysvetlil, že húsenice motýľa sa živia na púpavách alebo skoroceli, čo sú bežné rastliny aj v mestskom prostredí. Tieto zvieratá majú počas jedného roka len jednu generáciu.

Okrem Slovenska sa bieloškvrnáč púpavcový vyskytuje v celej strednej Európe až po Altaj a tiež v južnej Európe. V Českej republike je známy hlavne v CHKO Český kras. "Takže ho môžete zbadať aj pri prechádzke na hrad Karlštejn," upozornil Kočíšek.

Pre človeka tieto motýle nie sú nebezpečné a už vôbec nemôžu štípať. Dospelé lietajú od neskorého mája do augusta v závislosti od lokality. Takže sa nimi môžeme kochať celé leto.