Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Magazín

Okolo Zeme preletí asteroid. Panika nám nehrozí

Ilustračné foto. Foto: Tablet.TV

Na asteroid sa vesmírni nadšenci budú môcť pozrieť, nie však voľným okom. Teleso totiž nebude odrážať dostatok svetla.

Slovensko, 28. októbra (TABLET.TV) – V čase najväčšieho priblíženia bude od Zeme vzdialený približne 500.000 kilometrov.

V posledný októbrový večer preletí okolo Zeme asteroid s označením 2015 TB145. Prvýkrát ho spozorovali vedci 10. októbra teleskopom Panstarrs na observatóriu na Havaji.

Na asteroid sa vesmírni nadšenci budú môcť pozrieť, nie však voľným okom. Teleso totiž nebude odrážať dostatok svetla. Pomocou astronomických ďalekohľadov bude viditeľný nad južným obzorom neďaleko súhvezdia Veľký voz v čase medzi 17:00 – 18:00 hod.


OBLETI NAS ASTEROID ALEBO KOMETA by terazmedia

Vedci z NASA budú prelet sledovať optickými teleskopmi a rádioteleskopmi v Kalifornii a Portoriku. Prvýkrát plánujú odskúšať nový spôsob zhotovenia radarových snímok s rozlíšením dva metre, ktoré by mali zachytiť doteraz nebývalé detaily.

Hoci októbrový asteroid patrí do skupiny tzv. potenciálne nebezpečných telies, obletí nás v bezpečnej vzdialenosti. Ak by ste chceli vedieť, aké následky by mala kolízia Zeme a telesa s rovnakými rozmermi, na internete existuje vedecký program s názvom „Earth Impact Effects Program“. Vytvoril ho tím vedcov okolo amerického geofyzika H. Jay Melosha.

Z doposiaľ známych asteroidov nastane podobne tesný prelet až v auguste 2027. K Zemi sa vtedy priblíži asi 800 metrov dlhý asteroid s označením 1999 AN10, pričom bude vzdialený približne 383.000 kilometrov od Zeme.

NASA sleduje vyše 90 percent blízkych objektov nad priemerom 800 metrov. Ide približne o 1200 telies. Ak by došlo k zrážke, Zem by zasiahli s energiou väčšou ako všetky jadrové zbrane spolu.