Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

KĽDR prejavila záujem štartovať na zimných hrách v Pjongčangu

Na snímke je vodca Severnej Kórey Kim Čong il Foto: TASR/AP

Organizačný výbor zimnej olympiády 2018 ponechal otvorené dvere pre reprezentantov komunistickej KĽDR.

Gangneung 2. apríla (TASR) - KĽDR prejavila v nedeľu záujem štartovať na budúcoročných zimných olympijských hrách v Pjongčangu v Kórejskej republike. Povedal to guvernér provincie Gangwon Choi Moon-soon po rozhovore so športovým predstaviteľom susednej krajiny na turnaji A-skupiny II. divízie MS hokejistiek.

Ženská reprezentácia KĽDR pristála v Kórejskej republike v sobotu. Podujatie, ktoré je zároveň test pred ZOH 2018, potrvá do 8. apríla, očakávané derby sa odohrá vo štvrtok. Športovci KĽDR nesúťažili na pôde južného suseda od Ázijských hier 2014. Aj tentoraz potrebovali povolenie Soulu, keďže štáty sú formálne vo vojnovom stave. Konflikt z rokov 1950 až 1953 sa neskončil mierovou zmluvou, ale iba prímerím.

"Na moju otázku ohľadom účasti v Pjongčangu odpovedal zamestnanec tamojšieho ministerstva športu kladne. Pokúsia sa vyslať čo najpočetnejšiu výpravu v rámci kvalifikačných možností," povedal guvernér pre agentúru Yonhap. Choi Moon-soon navrhol zriadenie spoločného tímu roztlieskavačiek, nemenovaný funkcionár prisľúbil posunúť nápad svojej vláde.

Dvadsať hokejistiek a desať členov realizačného tímu KĽDR neodpovedalo na otázky médií na medzinárodnom letisku v Inčchone ani po prehre 1:2 s Austráliou v úvodnom vystúpení, no zopár po prílete zamávalo kamerám a hráčky po zápase pozdravili približne tri stovky domácich fanúšikov. Manažér Han Ho-choi sa v mene celého družstva poďakoval priaznivcom. "Počkajme a uvidíme," uviedol Han Ho-choi na margo potenciálnej účasti pod piatimi kruhmi.

Organizačný výbor ZOH 2018 ponechal otvorené dvere pre reprezentantov KĽDR. "Povinnosť každého mierumilovného národa je súťažiť na olympijských hrách," znelo stanovisko usporiadateľov. Vláda Kórejskej republiky však tlmila očakávania zo športového zbližovania krajín.