Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Zomrel Martin Fleischmann, jeden z objaviteľov studenej fúzie

Martin Fleischmann Foto: sciencephoto.com

Fleischmann sa preslávil, keď so Stanleym Ponsom nameral pri experimentoch s elektrolýzou ťažkej vody prebytok tepla, ktorý bolo možné vysvetliť iba jadrovou fúziou, prebiehajúcou vo vnútri Slnka.

New York 7. augusta (TASR) - Britský elektrochemik Martin Fleischmann, jeden z autorov myšlienky studenej fúzie, zomrel 3. augusta vo veku 85 rokov. Oznámil to dnes jeho syn, uviedla agentúra AP.

Fyzik skonal po dlhej chorobe doma v Anglicku. Roky trpel Parkinsonovou chorobou a cukrovkou, tiež mal choré srdce.

Narodil sa v Karlových Varoch. Keď nacisti obsadili Československo, v roku 1938 jeho rodina utiekla do Anglicka. Fleischmann študoval na Imperial College v Londýne, kde v roku 1950 promoval. Potom učil na University of Newcastle upon Tyne a v roku 1967 sa stal profesorom elektrochémie na univerzite v Southamptone.

Fleischmann sa preslávil, keď so svojím kolegom z University of Utah Stanleym Ponsom namerali pri experimentoch s elektrolýzou ťažkej vody prebytok tepla, ktorý bolo možné vysvetliť iba jadrovou fúziou, prebiehajúcou vo vnútri Slnka.

Pokus bol odvtedy mnohokrát zopakovaný, ale podobné výsledky sa nikdy nepodarilo dosiahnuť, dokonca ani Ponsovi s Fleischmannom. Vo všeobecnosti sa predpokladá, že išlo o chybu a nepresnosť v meraní.

Ponsa a Fleischmanna kritizovali, že výsledky upravili tak, aby dokazovali emisiu gama žiarenia, ktoré je typické pre jadrovú fúziu.

Výskum možnosti studenej jadrovej fúzie napriek tomu najmä pre lákavú možnosť získavať relatívne čistú energiu pri bežných teplotách ešte nejaký čas pokračoval.

Odhaduje sa, že v Spojených štátoch sa na experimenty so studenou jadrovou fúziou vynaložilo niekoľko desiatok miliónov dolárov.