Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Organizácia pre migráciu poskytla vlani takmer 3600 konzultácií

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Ako organizácia informuje, témami konzultácií boli hlavné oblasti života na Slovensku, ako je pobyt, rodina, zamestnanie, podnikanie, vzdelávanie či občianstvo.

Bratislava 8. marca (TASR) – Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v Slovenskej republike v roku 2015 poskytla 3568 osobných, telefonických i mailových konzultácií pre 2296 cudzincov. Na Migračné informačné centrá (MIC) IOM v Bratislave a Košiciach sa najčastejšie obracali ľudia z Ukrajiny, Ruskej federácie, USA, Srbska, Indie a Kórejskej republiky. Informácie dnes priniesol web IOM SR.

Ako organizácia informuje, témami konzultácií boli hlavné oblasti života na Slovensku, ako je pobyt, rodina, zamestnanie, podnikanie, vzdelávanie či občianstvo. Informačné centrá IOM v roku 2015 taktiež zorganizovali osem Info dní pre cudzincov, ktorí si na jednom mieste mohli vybaviť svoju agendu a získať poradenstvo od právnikov, príslušníkov oddelení cudzineckej polície, pracovníkov úradov práce, oddelenia živnostenského podnikania, matrík a zdravotných poisťovní. "Toto integrované poradenstvo využilo 138 cudzincov z 30 krajín," uvádza web.

V oblasti podpory cudzincov pri ich integrácii na trh práce na Slovensku MIC poskytli 344 klientom celkom 1009 konzultácií. Cudzincom pomohli pri príprave životopisu, príprave na pohovor, komunikáciu so zamestnávateľmi, pri vyhľadávaní pracovných ponúk alebo sprostredkovaní zamestnania.

MIC pokračovali i v jazykovom vzdelávaní cudzincov. V roku 2015 sa na výučbe slovenského jazyka v Bratislave a Košiciach zúčastnilo 1141 osôb.