Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Orlica Anička mieri na sever, vracia sa z Afriky späť domov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Tento rok sa samička orla krikľavého dostala pri svojej púti na zimovisko najďalej od roku 2013, teda odkedy ju ochranári i verejnosť začali sledovať.

Vysoké Tatry 4. marca (TASR) - Po vyše týždňovej odmlke dala o sebe ochranárom i širokej verejnosti opäť vedieť orlica Anička. Jej let na zimovisko v Afrike mohli ľudia sledovať na internete vďaka GPS solárnej vysielačke, teraz sa už podľa riaditeľa Správy Tatranského národného parku Pavla Majka otočila na sever a mieri späť domov na Slovensko.

„Z Mozambiku si to namierila severozápadným smerom a vletela do štátu Zimbabwe. Posledná jej pozícia sa nachádza južne od mesta Maswingo,“ priblížil Majko. Vlani slovenská orlica začala migráciu späť k svojmu hniezdu pod Tatrami o dva dni neskôr ako teraz. „Dúfame, že je v dobrej kondícii a zvládne náročnú trasu dlhú tisíce kilometrov,“ povedal.

Tento rok sa samička orla krikľavého dostala pri svojej púti na zimovisko najďalej od roku 2013, teda odkedy ju ochranári i verejnosť začali sledovať. Zaletela až do Juhoafrickej republiky a vzdušnou čiarou sa tak zo svojho hniezda pod Tatrami vzdialila až na 8300 kilometrov.