Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Oscarový režisér, ktorý odvážil dušu, Alejandro Iňárritu má 55 rokov

Mexický režisér Alejandro G. Iňárritu pózuje so soškou Oscara, ktorú získal v kategórii najlepšia réžia za filmovú drámu Zmŕtvychvstanie na 88. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied v Los Angeles 28. februára 2016. Foto: TASR/AP

V 90. rokoch minulého storočia sa Alejandro Iňárritu stal najmladším producentom v najvýznamnejšej mexickej televíznej spoločnosti. Neskôr založil vlastnú producentskú spoločnosť Zeta Film.

Mexiko/Bratislava 15. augusta (TASR) - Oscarový mexický filmový režisér, scenárista a producent Alejandro González Iňárritu bude mať v stredu 15. augusta 55 rokov.

Naposledy, 11. novembra 2017 americká Akadémia filmových umení a vied ocenila režiséra emocionálne vypätých filmov Alejandra Gonzáleza Iňárritu špeciálnym Oscarom za vizionársky a silný rozprávačský zážitok, ktorý dosiahol filmovým projektom nakrúteným pre virtuálnu realitu Carne y Arena (Mäso a piesok, 2017). Projekt sa opiera o skúsenosti migrantov, ktorí mali za sebou nebezpečnú cestu cez mexicko-americkú štátnu hranicu. Je to pritom prvý špeciálny Oscar od roku 1996, kedy akadémia ocenila týmto Oscarom animovaný film Príbeh hračiek (Toy Story, 1995).

Mexický režisér Alejandro González Iňárritu má na svojom konte aj ďalšie štyri Oscary. Tri dostal v roku 2015 za réžiu, ako spoluautor scenára a ako jeden z producentov filmu Birdman (2014). Štvrtého Oscara dostal v roku 2016 za réžiu filmu The Revenant (The Revenant: Zmŕtvychvstanie, 2015).

Režisér Alejandro Iňárritu (vľavo) a herec Leonardo DiCaprio pózujú s cenami na 73. ročníku odovzdávania prestížnych filmových cien Zlatý glóbus 10. januára 2016 v Beverly Hills. Leonardo DiCaprio si prevzal Zlatý glóbus v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe v dráme Zmŕtvychvstanie a Alejandro Iňárritu získal Zlaté glóbusy v kategórii najlepší film - dráma a najlepšia réžia za Zmŕtvychvstanie.
Foto: TASR/AP


Alejandro González Iňárritu sa narodil 15. augusta 1963 v hlavnom meste Mexika. Ako 16-ročný začal pracovať na výletnej lodi, na palube ktorej preplával cez Atlantik a navštívil viaceré európske metropoly a ocitol sa aj v Afrike. Po návrate do rodného mesta študoval filmovú tvorbu a divadlo na miestnej Universidad Iberoamericana (Ibero-American University). Popri štúdiu si rozbiehal kariéru rozhlasového hudobného redaktora mexickej stanice WFM. V roku 1988 sa stal riaditeľom stanice WFM a zároveň skladal filmovú hudbu. V rozmedzí rokov 1987 - 1990 zložil hudbu pre šesť mexických celovečerných filmov.

V 90. rokoch minulého storočia sa Alejandro Iňárritu stal najmladším producentom v najvýznamnejšej mexickej televíznej spoločnosti. Neskôr založil vlastnú producentskú spoločnosť Zeta Film, prostredníctvom ktorej produkoval krátke hrané filmy a reklamy.

Budúci slávny mexický režisér Alejandro Iňárritu začal zároveň pracovať na svojom prvom celovečernom filme. Jeho debut Amores Peross (Amores perros - Láska je kurva) z roku 2000 upútal kritikov aj divákov a zaznamenal značný úspech. Film zložený z troch príbehov, ktoré do jedného filmového celku prepojí automobilová nehoda, získal nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Snímka odštartovala aj úspešnú kariéru mexického herca Gaela Garcíu Bernala, ktorý stvárnil jednu z hlavných postáv.

Po krátkometrážnom akčnom filme The Hire: Powder Keg (2001), v ktorom si zahrali takí herci ako Clive Owen či Stellan Skarsgard a nakrútení jednej poviedky do filmového projektu 11'09''01 - September 11 (11'09''01) sa Iňárritovi otvorili dvere do Hollywoodu.

Alejandro González Iňárritu
Foto: TASR/AP


Už ako hollywoodsky režisér nakrútil v roku 2003 divákmi aj kritikmi oceňovaný film 21 Grams (21 gramov). V hlavných úlohách sa prestavili Sean Penn, Benicio Del Toro a Naomi Wattsonová, ktorí za účinkovanie vo filme získali viaceré nominácie a ocenenia. Film 21 gramov, toľko údajne váži ľudská duša, rozpráva jeden príbeh z troch rôznych perspektív.

Metódu pospájania rôznych príbehov do jedného celku využil Alejandro Iňárritu aj vo filme Babel z roku 2006. Snímka je mozaikou príbehov ľudí z rozličných sociálnych aj kultúrnych vrstiev - amerického manželského páru, ilegálnej mexickej prisťahovalkyne, marockých pastierov kôz a hluchonemej japonskej tínedžerky, ktoré spája puška. Film získal Zlatý glóbus za najlepší film, sedem nominácií na Oscara, z ktorých na sošku premenil iba jednu a to v kategórii Najlepšia filmová hudba. V hlavných úlohách sa predstavili Brad Pitt a Cate Blanchettová.

Po akejsi pomyselnej trilógii (Amores perros, 21 gramov, Babel) nakrútil Alejandro Iňárritu v roku 2010 ďalší emocionálne silný filmový príbeh Biutiful odohrávajúci sa v Barcelone. Hlavnú postavu smrteľne chorého bývalého narkomana snažiaceho sa starať o svoje deti a nájsť zmierenie so svojim životom, stvárnil španielsky herec Javier Bardem, ktorý zvíťazil v kategórii Najlepší herec v hlavnej úlohe na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes.

Režisér Alejandro Iňárritu (v popredí vľavo) si prevzal z rúk Harrisona Forda Zlatý glóbus v kategórii najlepšia réžia za drámu Zmŕtvychvstanie na 73. ročníku odovzdávania prestížnych filmových cien Zlatý glóbus 10. januára 2016 v Beverly Hills.
Foto: TASR


V roku 2014 predstavil Alejandro Iňárritu ako etablovaný svetový režisér čiernu komédiu Birdman. Snímka ocenená dvoma Zlatými glóbusmi (najlepší herec v hlavnej úlohe, najlepší scenár) prináša príbeh herca Riggana Thomsona, stvárnil ho Michael Keaton, ktorý sa v minulosti preslávil filmovou postavou kultového vtáčieho superhrdinu Birdmana, a teraz sa s vypätím síl snaží o svoj divadelný debut na Broadwayi. Sám Iňárritu za film dostal tri (scenár, réžia, producent) Oscary. Film sa tiež stal najlepším oscarovým filmom za rok 2015.

Oscarom z roku 2016 v kategórii režisér je ocenený aj Iňárritov dobrodružný celovečerný film o lovcovi medveďov The Revenant: Zmŕtvychvstanie z roku 2015. V kategórii Najlepší film získala snímka Zlatý glóbus a rovnaké ocenenie dostal aj Leonardo diCaprio v kategórii Najlepší herec v hlavnej úlohe. Zlatý glóbus za réžiu si v roku 2016 odniesol aj samotný Alejandro Iňárritu.

Zdroje: www.csfd.cz, www.imdb.com