Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Magazín

SVETOVÝ DEŇ UTEČENCOV:Podľa OSN majú mať šancu viesť bezpečnejší život

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

UNHCR každý rok usporadúva rôzne podujatia okolo 20. júna s cieľom upútať pozornosť verejnosti na situáciu a problémy utečencov a odídencov.

New York/Ženeva 20. júna (TASR) - Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v roku 2001 v rezolúcii A/RES/55/76 rozhodlo, že každý rok sa 20. júna bude na svete pripomínať Svetový deň utečencov. Prvýkrát sa tak stalo 20. júna 2001.

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) by mal každý utečenec mať šancu viesť bezpečnejší život.

UNHCR každý rok usporadúva rôzne podujatia okolo 20. júna s cieľom upútať pozornosť verejnosti na situáciu a problémy utečencov a odídencov.




Dohovor OSN o právnom postavení utečenca bol schválený 28. júla 1951 v Ženeve na konferencii o štatúte utečencov, ktorú zvolala OSN. Dohovor je základným medzinárodným právnym nástrojom na ochranu ľudí, ktorí museli opustiť svoju krajinu pred prenasledovaním alebo pred konfliktom.

V Dohovore sa definuje štatút utečenca, hovorí sa v ňom o právach utečenca a popisujú sa v ňom i povinnosti utečenca voči prijímajúcej krajine. Stanovujú sa v ňom aj kategórie občanov, napríklad vojnových zločincov, ktorí štatút utečenca získať nemajú.

Od 1. januára 2016 na čele UNHCR stojí Filippo Grandi z Talianska. Stal sa 11. Vysokým komisárom OSN pre utečencov, jeho päťročný mandát sa skončí 31. decembra 2020.

UNHCR za svoju činnosť získala dvakrát Nobelovu cenu za mier - v roku 1954 a v roku 1981. Jeho 9700 pracovníkov pôsobí v 126 krajinách sveta, aby zaistili ochranu a pomoc pre takmer 60 miliónov utečencov a odídencov.

UNHCR: Na svete je 65,6 milióna utečencov



Celkový počet ľudí, ktorí boli nútení opustiť svoj domov alebo vlasť kvôli vojnovým konfliktom, v dôsledku hladu či prírodným katastrofám, dosiahol vlani vo svete rekordných 65,6 milióna. Informoval o tom dnes Úrad OSN pre utečencov (UNHCR), ktorý cituje agentúra DPA.

Počet utečencov, žiadateľov o azyl či vnútorných presídlencov je o 300.000 vyšší ako vlani a je rekordným za celé obdobie, odkedy sa vedú takéto štatistiky.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Ako UNHCR vysvetlil vo svojej správe, 22,5 milióna zo spomínaných 65,6 milióna ľudí našlo útočisko mimo svojej vlasti a má štatút utečenca. Ďalších 40,3 milióna ľudí tvoria osoby presídlené v rámci územia svojej krajiny. Zvyšných 2,8 milióna sú žiadatelia o azyl, ktorí sa za hranicami svojej krajiny snažia získať medzinárodnú ochranu.

V súvislosti so zverejnením výročnej správy UNHCR jeho komisár Filippo Grandi upozornil, že "za pomerne stabilnými číslami sa skrýva veľmi nestabilná situácia." Ako príklad uviedol, že vlani sa zhruba sedem miliónov ľudí vrátilo do svojich domovov, ale objavilo sa viac ako desať miliónov utečencov - nových alebo takých, ktorí po predošlom návrate svoj domov opustili opäť.

Najväčšiu skupinu utečencov - 5,5 milióna - tvoria Sýrčania. Ďalších 6,3 milióna Sýrčanov registruje UNHCR ako vnútorných presídlencov. Správa UNHCR konštatuje, že pokiaľ ide o Sýriu, svoje domovy tam bola nútená opustiť viac ako polovica jej obyvateľstva - približne 650 z 1000 ľudí.

Na druhom mieste v počte nútených presídlencov je Kolumbia (7,7 milióna), Afganistan (4,7 milióna), Irak (4,2 milióna), Južný Sudán (3,3 milióna), Sudán (2,9 milióna), Konžská demokratická republika (2,9 milióna), Somálsko (2,6 milióna), Nigéria (2,5 milióna), Ukrajina (2,1 milióna) a Jemen (2,1 milióna).

Počet utečencov a presídlencov označil Grandi za "neprijateľné číslo", ktoré "vypovedá o nevyhnutnosti väčšej solidarity pri prevencii a urovnaní kríz." Poukázal aj na to, že polovicu utečencov tvoria deti, pričom v roku 2016 bolo vo svete maloletými osobami podaných 75.000 žiadostí o azyl. Ide o deti, ktoré sa vydali do cudzích krajín bez rodičov alebo sa rozdelili počas cesty.

Najnovšia správa UNHCR bola vydaná pri príležitosti utorkového Svetového dňa utečencov.

Mladá Sýrčanka sa stala prvým utečencom v úlohe veľvyslanca dobrej vôle UNESCO



Devätnásťročná sýrska utečenka a aktivistka Mazún Millihánová bude zastupovať Detský fond Organizácie Spojených národov (UNICEF) ako jeho nová veľvyslankyňa dobrej vôle. Námestník generálneho riaditeľa tejto medzinárodnej agentúry Justin Forsyth to v pondelok oznámil s tým, že Millihánová je doposiaľ najmladšou osobou vymenovanou na takýto post a zároveň prvou s oficiálnym štatútom utečenca.

Nová veľvyslankyňa dobrej vôle predtým sama dostávala podporu zo strany UNICEF-u, keď žila v utečeneckom tábore na území Jordánska. Nasleduje tak príklad svojej predchodkyne, herečky Audrey Hepburnovej, ktorej UNICEF pomohol v detských rokoch.

Millihánová poukázala na to, že keď ušla zo Sýrie, vzala si so sebou len učebnice. "Ako utečenka som videla, čo sa deje, keď sú deti nútené do predčasného manželstva alebo manuálnej práce," povedala a dodala, že v spolupráci s UNICEF-om pomôže "dať týmto deťom hlas a dostať ich do školy".