Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

OSN: Pašovanie a požívanie drog predstavuje vážnu prekážku pre rozvoj

Policajný cvičený pes na vyhľadávanie drog. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

OSN prijalo rozhodnutie o vyhlásení Medzinárodného dňa proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi 7. decembra 1987

New York/Viedeň 26. júna (TASR) - Pašovanie a požívanie drog naďalej predstavuje vážnu prekážku pre rozvoj. Konzumovanie drog má za následok mnohé zdravotné riziká, starostlivosť o narkomanov je stále nedostačujúca. Uviedla to Organizácia Spojených národov (OSN) na svojej webovej stránke pri príležitosti Medzinárodného dňa proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi, ktorý pripadá na 26. júna.

Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) v roku 1987 rozhodlo, že Medzinárodný deň proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi sa bude každý rok pripomínať 26. júna. Cieľom tohto dňa je otvorene vyjadriť rozhodnutie, že drogy treba zo spoločnosti vylúčiť. Na to je nutné posilniť spoluprácu a sústrediť sily aj na medzinárodnej úrovni.

VZ OSN prijalo rozhodnutie o vyhlásení Medzinárodného dňa proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi 7. decembra 1987 v rezolúcii A/RES/42/112. Členovia VZ OSN tým akceptovali odporúčania delegátov Medzinárodnej konferencie o zneužívaní drog a ich pašovaní z roku 1987.

V roku 1998 VZ OSN schválilo politickú deklaráciu o globálnych problémoch vyvolaných užívaním a pašovaním drog. Okrem iného sa v nej podčiarkuje, že "drogy ničia životy jednotlivcov i spoločnosti, narúšajú ľudský rozvoj a stávajú sa príčinou kriminality. Drogy zasahujú do všetkých oblastí spoločnosti v každej krajine. V osobitnej miere postihujú slobodu a vývoj mladých ľudí".

Vláda Slovenskej republiky schválila 10. júla 2013 v poradí piaty koncepčný dokument Národná protidrogová stratégia na roky 2013-2020. Hlavnou úlohou stratégie je znížiť dopyt po drogách, potlačiť drogovú kriminalitu a nelegálny trh s drogami, zlepšiť šírenie výsledkov monitorovania a dôsledne ich využiť aj pri tvorbe opatrení. V preventívnej oblasti sa intenzívnejšie sústredí najmä na rizikové skupiny obyvateľov, v ktorých je najväčšia pravdepodobnosť užívania drog.