Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

OSN v roku 1972 vyhlásila Svetový deň informovanosti o rozvoji

Predseda 71. VZ OSN Peter Thomson v prítomnosti generálneho tajomníka OSN odovzdal oficiálne predsednícke kladivko Miroslavovi Lajčákovi. Foto: Facebook Miroslav Lajčák

Svetový deň informovanosti o rozvoji bude pripomínať sa zhoduje s Medzinárodným dňom OSN. Ten sa slávi tiež 24. októbra.

New York 24. októbra (TASR) - Svetový deň informovanosti o rozvoji, pripadajúci na 24. októbra, vyhlásilo Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v roku 1972 s tým, aby sa každý rok upriamovala pozornosť svetovej verejnosti na problémy týkajúce sa rozvoja. Súčasne ide o vyzdvihnutie potreby zintenzívnenia medzinárodnej spolupráce s cieľom riešiť problémy týkajúce sa rozvoja.

Účastníci VZ OSN ďalej rozhodli, že termín, v ktorom sa Svetový deň informovanosti o rozvoji bude pripomínať, sa bude zhodovať s Medzinárodným dňom OSN. Ten sa slávi 24. októbra. V rovnaký deň a mesiac roku 1970 schválili Medzinárodnú stratégiu pre rozvoj na druhú Dekádu OSN pre rozvoj (A/RES/2626).

VZ OSN vtedy konštatovalo, že šírenie informácií a mobilizácia verejnosti, najmä mladých ľudí, sa stane dôležitým faktorom pre lepšie pochopenie a uvedomenie si všeobecných problémov týkajúcich sa rozvoja. Podporovať sa tak má zvyšovanie úsilia v oblasti medzinárodnej spolupráce.

S dňom 24. októbra súvisia aj ďalšie dva sviatky OSN - Medzinárodný deň Organizácie Spojených národov a Týždeň odzbrojenia.