Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

OSN: Vo svete sa zvýšila produkcia drog aj počet ich užívateľov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Približne 275 miliónov ľudí užilo v roku 2016 najmenej jednu zakázanú drogu

Viedeň 26. júna (TASR) - Celosvetová produkcia ópia a kokaínu dosiahla rekordnú úroveň, zatiaľ čo v období rokov 2015-2016 sa globálne zvýšil o 20 miliónov počet užívateľov drog. Uviedol to Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC) vo svojej každoročnej správe o tomto probléme, ktorú v utorok zverejnil vo Viedni.

UNODC v správe píše, že približne 275 miliónov ľudí užilo v roku 2016 najmenej jednu zakázanú drogu. V porovnaní s odhadmi za rok 2015 ide o nárast o osem percent, vyplýva zo správy podľa agentúry DPA.

UNODC ďalej v správe uvádza, že celosvetová produkcia ópia sa vlani zvýšila o 65 percent na desať ton. OSN túto skutočnosť pripisuje situácii v Afganistane, kde došlo k rozšíreniu polí a pestovateľom sa zvýšili výnosy z úrody.

Medzitým produkcia koky vzrástla o štvrtinu a dosiahla rekordnú úroveň 1410 ton vďaka zvyšujúcej sa produkcii v Kolumbii.

UNODC zároveň varoval, že kríza s opiátmi sa netýka iba Spojených štátov, ale že tieto nebezpečne silné lieky proti bolesti, ktoré sú na predpis, sa tiež rozšírili aj v Afrike.