Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Deti po celom svete slávia svoj sviatok.No dnešok patrí aj ich rodičom

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

MDD patrí medzi obľúbené sviatky, slávia ho vo vyše 20 štátoch. Preto ho nemožno považovať za komunistický nápad.

Ženeva/New York 1. jún (TASR) - Sviatok detí, známy pod názvom Medzinárodný deň detí (MDD), v mnohých štátoch sveta, ale nie všade, oslavujú 1. júna. Na Slovensku a v niektorých ďalších krajinách bývalého socialistického bloku sa slávi od roku 1952.

Pri príležitosti MDD rôzne inštitúcie na Slovensku organizujú početné programy pre deti. Napríklad deň otvorených dverí, zábavné, kultúrne a ďalšie podujatia spojené s hrami.

Idea na vznik Medzinárodného dňa detí siaha do roku 1925. Vtedy sa v Ženeve konala Svetová konferencia pre blaho detí. Delegáti z 54 štátov schválili deklaráciu, v ktorej sa zaoberali chudobou, detskou prácou, vzdelaním a ďalšími otázkami. Vlády vo viacerých krajinách na základe programu ženevskej konferencie zaviedli deň detí, aby im urobili radosť a poukázali na ich problémy.

Nie je úplne jasné, prečo bol za sviatok detí zvolený 1. jún. Podľa jednej z verzií v roku 1925 čínsky generálny konzul v americkom meste San Francisco zhromaždil skupinu čínskych sirôt a pripravil im sviatok: Festival dračích člnov. Akcia sa konala 1. júna. V ten deň v Ženeve rokovali odborníci na Svetovej konferencii pre blaho detí.

MDD patrí medzi obľúbené sviatky, slávia ho vo vyše 20 štátoch.

Deň detí sa napríklad v USA prvýkrát oslavoval v San Franciscu v roku 1925. MDD preto nemožno považovať za "komunistický nápad".

V iných štátoch sa sviatok detí spája s 20. novembrom a nazýva sa Svetový deň detí, ale aj Svetový deň práv dieťaťa. Termín odporučilo Valné zhromaždenie (VZ) OSN uznesením 836 (IX) zo 14. decembra 1954. V ten novembrový deň by si ľudia mali pripomínať bratstvo a porozumenie najmä medzi deťmi a mali by ho venovať aktivitám s deťmi, myslieť na ich dobro a usilovať sa zlepšovať podmienky ich života kdekoľvek na svete. VZ OSN schválilo 20. novembra 1959 Deklaráciu práv dieťaťa, presne o 30 rokov neskôr bol schválený Dohovor o právach dieťaťa.

OSN vyhlásila Svetový deň rodičov, aby pozdvihla úlohu rodičov na celom svete



Starostlivosť o deti, ich ochrana a zaistenie harmonického rozvoja ich osobnosti - to tvorí základnú zodpovednosť rodičov. Rodina má zaručiť deťom ovzdušie šťastia, lásky a pochopenia, aby deti mohli lepšie rásť a pripraviť sa na budúci život v dospelosti. Svetový deň rodičov, ktorý pripadá na 1. júna, vzdáva poctu oddanosti, obetavosti a záväzku rodičov pri zabezpečovaní budúcnosti pre svoje deti.

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v rezolúcii A/RES/66/292 zo 17. septembra 2012 vyhlásilo 1. jún za Svetový deň rodičov a pozdvihlo ním význam a úlohu rodičov na celom svete.

Úloha rodiny od 80. rokov 20. storočia v čoraz väčšej miere pútala pozornosť medzinárodného spoločenstva. VZ OSN schválilo niekoľko rezolúcií. V jednej z nich v septembri 1993 rozhodlo, že 15. máj sa bude každý rok sláviť ako Medzinárodný deň rodiny, ešte v decembri 1989 vyhlásilo rok 1994 za Medzinárodný rok rodiny. Vtedy sa podujatia konali na tému "Rodiny: zdroje a zodpovednosť v meniacom sa svete".

Svetovým dňom rodičov sa priznáva zásadná úloha rodičov vo výchove, celkovom rozvoji a ochrane detí. Deti z pohľadu ich zdravého vývoja a rozvoja musia vyrastať v zdravom rodinnom prostredí a v atmosfére šťastia, lásky a pochopenia, zdôraznila OSN na svojej webovej stránke.