Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

OSN zamerala Medzinárodný deň prevencie katastrof na tradičné znalosti

Archívne foto: Americká Samoa po zemetrasení a cunami v roku 2009. Foto: TASR/AP Photo

V rámci medzinárodnej stratégie na obmedzenie hrozieb katastrof ide najmä o to, aby sa verejnosť dozvedela informácie o spôsoboch predchádzania katastrof.

New York 13. októbra (TASR) - Znalosti pre život - to je v roku 2015 téma Medzinárodného dňa prevencie katastrof (The International Day for Disaster Reduction). Ako ďalej zdôraznila Organizácia Spojených národov (OSN), v tomto roku je Medzinárodný deň prevencie katastrof tematicky zameraný na tradičné znalosti na miestnej úrovni, ktoré dopĺňajú moderné vedecké poznatky a zlepšujú pružnosť komunít v prípade výskytu katastrof.

Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) 22. decembra 1989 v rezolúcii 44/236 rozhodlo, že v každú druhú októbrovú stredu sa bude pripomínať Medzinárodný deň prevencie katastrof. Voľba na ten deň padla počas Medzinárodnej dekády za prevenciu prírodných katastrof (v rokoch 1990-1999).

VZ OSN v rezolúcii 64/200 z 21. decembra 2009 rozhodlo, že ustanovuje 13. október za Medzinárodný deň prevencie katastrof. Cieľom tohto dňa je upriamiť pozornosť ľudí na opatrenia, pomocou ktorých sa dajú znižovať riziká v prípade vzniku katastrofy. Ľudia sa počas tohto medzinárodného dňa majú oboznamovať so spôsobmi, ako sa dá predchádzať katastrofám, alebo, ako na ne reagovať.

Svetová konferencia o prevencii rizík katastrof spustila na roky 2011 až 2014 kampaň Step up. Kampaň bola zameraná na to, aby sa niektorým skupinám ľudí dala príležitosť zaujať stanovisko a upozorňovať ostatných obyvateľov na problematiku znižovania rizík katastrof. Cieľom bolo plánovať, prijímať rozhodnutia a konať v prostredí, v ktorom žijú. Každý rok sa kampaň sústredila na inú skupinu ľudí. V roku 2011 to boli deti a mladí ľudia, v roku 2012 dievčatá a ženy, v roku 2013 postihnuté osoby, v roku 2014 vekovo staršie osoby.

V rámci medzinárodnej stratégie na obmedzenie hrozieb katastrof ide najmä o to, aby sa verejnosť dozvedela informácie o spôsoboch predchádzania katastrof. V neposlednom rade verejnosti treba vysvetľovať, aké hrozby v danej lokalite číhajú, čo a ako možno urobiť na zníženie následkov katastrof.

Počty ľudí postihnutých katastrofou sa neustále zvyšujú. Odborníci vzhľadom na urbanizáciu a klimatické zmeny predpokladajú, že počet katastrof sa bude zvyšovať. Ak jednotlivé štáty budú robiť viac v prevencii prírodných katastrof, potom bude možné zachrániť milióny ľudí.

Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy vyzval 15. augusta 2010 v Paríži na vytvorenie síl rýchlej reakcie Európskej únie. Mali by pomáhať pri likvidácii následkov prírodných katastrof.