Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Monacká kňažná Grace Kelly tragicky zahynula pred 35 rokmi

Grace Kellyová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ako členka kniežacieho rodu Grimaldiovcov sa popri oficiálnych štátnych záležitostiach dlhé roky venovala rôznym charitatívnym činnostiam.

Monako/Bratislava 14. septembra (TASR) - Monacká kňažná Grace sa ako americká herečka Grace Kellyová predstavila v známom westerne Na pravé poludnie (1952) alebo v Hitchcockových filmoch Vražda na objednávku (1954), Okno do dvora (1954). Za úlohu vo filme Dievča z vidieka (1954) získala Oscara. Jej život ukončila tragická dopravná nehoda. Vo štvrtok 14. septembra uplynie 35 rokov od jej úmrtia.

Grace Patricia Kellyová sa narodila 12. novembra 1929 vo Filadelfii v americkom štáte Pensylvánia. Z pekného mladého amerického dievčaťa, zapáleného pre herectvo sa zrodila počas šiestich rokov jedna z najpopulárnejších hollywoodskych herečiek a najkrajších žien 50. rokov minulého storočia. Romantickou známosťou a neskôr sobášom s monackým kniežaťom Rainierom III. (18. apríla 1956) sa dostala medzi európske panovnícke rody.

Vydajom sa jej relatívne krátka kariéra na striebornom plátne skončila. Počas manželstva síce dostávala ponuky na filmovanie, podľa prísnych kritérií na kniežacom dvore sa však nehodilo, aby významná osobnosť stvárňovala filmové postavy s najrôznejšími osudmi.

Ako členka kniežacieho rodu Grimaldiovcov sa popri oficiálnych štátnych záležitostiach dlhé roky venovala rôznym charitatívnym činnostiam. Zastávala funkciu prezidentky monackého Červeného kríža a nadácie na presadzovanie dojčenia. Meno Grace Kellyová má dodnes dobrý zvuk vo svete módy a v klenotníctve.

Prominentný monacký pár mal spolu tri deti - princeznú Caroline 1957, princa Alberta 1958 a princeznú Stephanie 1965.

Kňažná Grace zomrela v Monaku 14. septembra 1982 vo veku 52 rokov na následky ťažkých zranení, ktoré utrpela pri dopravnej nehode. Príčinou nehody, pri ktorej sa ľahko zranila aj princezná Stephanie, bola náhla mozgová príhoda kňažnej. Pochovali ju v katedrále St. Nicholas v samom srdci monackého kniežatstva – Monaco-ville.

V roku 2014 režisér Olivier Danah nakrútil životopisný film o kňažnej s názvom Grace de Monaco (Grace - Kňažná z Monaka). Hlavnú úlohu vo filme stvárnila austrálska herečka Nicole Kidmanová. Na filmovú premiéru neprišiel však žiadny z členov Grimaldiovskej rodiny. Kniežací palác vydal pri premiére vyhlásenie, v ktorom sa hovorilo, že nechce byť žiadnym spôsobom spájaný s týmto filmom, ktorý podľa nich neodzrkadľuje realitu a iba sa priživuje na mene kniežaťa Rainiera III. a jeho manželky Grace.