Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Ostnatý drôt má 140 rokov

Na archívnej snímke z 27. júna 1989 maďarský minister zahraničných vecí Gyula Horn (vpravo) spolu s rakúskym rezortným kolegom Aloisom Mockom prestrihávajú ostnatý drôt na hranici v Soproni. Za okamihom pádu železnej opony v Maďarsku zďaleka nestálo iba rozhodnutie vlády, ale aj formujúce sa opozičné sily a celá maďarská verejnosť. Foto: TASR/AP

Farmár z amerického štátu Illinois doviedol do konca svoj nápad, ako upevniť ostne na drôte a jeho patentovaný ostnatý drôt získal medzi viacerými takýmito pletivami prvenstvo.

Washington/Bratislava 23. novembra (TASR) - Američan Joseph Farwell Glidden si dal pred 140 rokmi 24. novembra 1874 patentovať ostnatý drôt. Bez veľkých zmien sa jeho vynález používa do dnešných čias.

Farmár z amerického štátu Illinois doviedol do konca svoj nápad, ako upevniť ostne na drôte a jeho patentovaný ostnatý drôt získal medzi viacerými takýmito pletivami prvenstvo. V polovici 19. storočia sa totiž s patentmi na ostnatý drôt roztrhlo vrece. Osídľovanie amerického Západu bolo v plnom prúde a dobytok bolo treba držať na pastvinách. Napríklad Michael Kelly si dal ešte 17. novembra 1868 patentovať plochý drôt, na ktorom boli ostne prevlečené cez vyrazené otvory. Najväčšiu obľubu si však získal až Gliddenov ostnatý drôt patentovaný v novembri 1874.

Na začiatku vynálezu boli sťažnosti Gliddenovej manželky na dobytok, ktorý sa dostal aj na dvor a do záhrady. Glidden začal experimentovať s vlásenkami, po viacerých pokusoch vyrobil skrutkovité ostne a dokázal ich aj upevniť na drôt. Robiť to len za pomoci klieští sa ukázalo ako namáhavé a zdĺhavé, preto sa k slovu dostal upravený starý mlynček na kávu. Otočením kľuky sa robili ostne jedna radosť. Navlečené ich v pravidelnej vzdialenosti upevňoval navinutý druhý hladký drôt.

Glidden si na patente založil podnikanie, dal sa na výrobu ostnatého drôtu, ktorý šiel dobre na odbyt. Po dvoch rokoch však svoj podiel v sľubnej firme predal a užíval si dividendy.