Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Osvienčim oslobodili pred 70 rokmi

Na archívnej snímke z januára 1945 obete fašistického holokaustu - deti stoja za ostnatým drôtom v nacistickom koncentračnom tábore v poľskom Osvienčime tesne po tom, ako tábor oslobodili sovietske jednotky. Foto: TASR/AP

27. januára si celý svet pripomína 70. výročie oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz–Birkenau. Išlo o jeden z nemeckých koncentračných a vyhladzovacích táborov zriadených nacistami.

Bratislava 27. januára (TABLET.TV) - Tábor Auschwitz–Birkenau vznikol v roku 1941 neďaleko mesta Osvienčim. Počas druhej svetovej vojny zahynulo za jeho plotmi a múrmi najviac židov. Ďalšie tisícky obetí tvorili Rómovia, zdravotne postihnutí a ďalší ľudia patriaci k zraniteľným skupinám.

Nacisti sem deportovali približne 2,5 milióna ľudí, z toho viac ako 65 tisíc zo Slovenska. Odhaduje sa, že viac ako milión deportovaných neprežilo.

Koncentračný tábor oslobodila Červená armáda 27. januára 1945. Tento deň vyhlásila Organizácia Spojených národov za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Uctievame si pamiatku obetí, ich tragédie a zároveň si pripomíname krehkosť civilizácie a jej hodnôt.

V roku 2015 uplynie tiež 15 rokov od prijatia tzv. Štokholmskej deklarácie, teda Deklarácie Štokholmského medzinárodného fóra pre holokaust. Stala sa základom pre vznik Medzinárodnej aliancie pre pripomínanie holokaustu. Slovensko je jej členom od roku 2005.