Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Otcom roka je M. Nalepa, ktorý sa ťažko chorý sám stará o dve deti

Víťaz ankety Prešovčan Marián Nalepa s dcérou Zuzankou. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Anketa Otec roka je najstaršou časopiseckou anketou na Slovensku. Odvtedy Slovensko spoznalo 22 nositeľov tohto titulu, okrem nich aj desiatky príbehov a výnimočných otcov.

Bratislava 21. júna (TASR) - V bratislavskom Zičiho paláci dnes slávnostne vyhlásili výsledky 23. ročníka celoslovenskej ankety Otec roka 2013. Stal sa ním 46-ročný Prešovčan Marián Nalepa. Putovné žezlo – dreveného koníka - mu odovzdal minuloročný víťaz Stanislav Lettrich z Dubového.

Novému Otcovi roka ešte ako študentovi lekári objavili nádor na podmozgovej žľaze - hypofýze. Spôsoboval bolesti a rast výrastkov na kĺboch aj na chrbtici, a tiež zvýšenú produkciu rastového hormónu, preto dorástol do výšky 204 centimetrov. Po operácii sa však nádor nehlásil dvadsaťpäť rokov. Medzitým sa Marián oženil a s manželkou Vierkou mali syna, ktorému diagnostikovali autizmus. Spolu s manželkou sa oňho s láskou starali. Pred štyrmi rokmi sa Mariánov nádor objavil opäť, musel podstúpiť ožarovanie, ktorého dôsledkom bol narušený hormonálny systém. S manželkou túžili po ďalšom dieťati a tešili sa, keď sa narodila zdravá Zuzanka. Ochorela však Vierka a nádor ju zakrátko pripravil o život. Marián zostal na všetko sám a navyše stratil prácu. Dnes sa usiluje žiť pre svoje deti.



Prihlásenie do ankety bolo pre Mariána prekvapením. "Považujem všetkých otcov, ktorí majú takéto problémy a starajú sa o svoje deti, za otcov roka," reagoval po odmenení nový Otec roka pre TASR. Cenu nepovažuje za nejakú odmenu či zadosťučinenie za svoje rodičovstvo. "Ja sa chcem starať o svoje deti, či som otec roka alebo nie. Pre ne musím existovať, sú všetko, čo mi dnes ostáva. So silami, ktoré ešte mám, ich musím dostať tam, kde potrebujú. Napríklad aby dospeli a mali svoje rodiny," dodal.

Víťaz ankety Prešovčan Marián Nalepa
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Nominovaných bolo päť otcov, ktorých redakcia Slovenky vybrala spomedzi návrhov čitateľov a o víťazovi potom rozhodli hlasovaním. To trvalo do 19. júna. Medzi nominovanými bol aj 31-ročný Rudolf Popelár z obce Veľké Rovné. Do práce do Bratislavy dochádza vždy na tri dni, je strihačom v televízii TA3. Aby ušetril, prespáva v aute. Keď sa vracia k rodine, preberá starostlivosť o trojročnú dcérku Sabinku, aby si manželka Zuzana mohla oddýchnuť. Ako diabetičke sa jej v tehotenstve poškodili obličky a trikrát do týždňa musí chodiť na dialýzu. Rudolf pomáha i svojej svokre, ktorá má pokročilé štádium sklerózy multiplex.

Ďalším z nominovaných bol 36-ročný Dionýz Gábor z Košíc, ktorý sa stará o sedemročného syna s Downovým syndrómom. Keď sa manželka Oľga po skončení rodičovskej dovolenky vrátila do práce v Rakúsku, pri starostlivosti o syna ju začal plne zastupovať. Syna vodí do špeciálnej škôlky, nakupuje, upratuje a popoludní sa mu venuje.

Marián Emrich zo Sekúl, ďalší z nominovaných otcov, má 46 rokov a je prirodzenou hlavou veľkej rodiny. Všetci ho rešpektujú a vedia, že ak to bude potrebné, môžu sa naňho obrátiť. Jeho prvá žena zomrela na rakovinu a Marián zostal sám s dvoma deťmi. Neskôr sa opäť oženil a s druhou manželkou majú malého synčeka Mária. Marián, ktorý má vlastnú malú dopravnú firmu, teraz venuje veľa času svojej mame, ktorá vlani ochorela na rakovinu.

Posledným z nominovaných bol 46-ročný Libor Kobyda z Mníchovej Lehoty. Pred štrnástimi rokmi prijali s manželkou k svojim dvom synom tri malé sestry. K nim neskôr pribudli ďalšie deti a dnes ich vychovávajú sedem. V rodine sa dočasne, kým sa nenašla náhradná rodina, vystriedalo už sedemnásť detí. Libor zanechal dobre platenú prácu v banke a začal podnikať, aby mal čas venovať sa deťom a virtuálnemu detskému domovu, ktorý s manželkou založil. Je aj predsedom združenia neštátnych detských domovov. Angažuje sa za prijímanie opatrení v oblasti náhradnej starostlivosti a pripomienkuje zákony.

Anketa Otec roka je najstaršou časopiseckou anketou na Slovensku. Jej zmyslom je upozorňovať na úlohu otca v rodine a ukázať príklady mužov, ktorí svojím postojom k životu môžu motivovať iných otcov. Prvý raz ju časopis vyhlásil v roku 1991. Odvtedy Slovensko spoznalo 22 nositeľov tohto titulu, okrem nich aj desiatky príbehov a výnimočných otcov.