Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Ako raz budú varovať ovce pastierov pred vlkmi: Esemeskami

Ilustračná snímka Foto: TASR/Ján Siman

Čo na prvý pohľad vyzerá ako nápad z oblasti sci-fi, sa začalo priamo v teréne skúšať vo Švajčiarsku.

Bern 4. augusta (TASR) - Mohli by ovce varovať prostredníctvom SMS svojich majiteľov pred hroziacim útokom vlka? Čo na prvý pohľad vyzerá ako nápad z oblasti sci-fi, sa začalo priamo v teréne skúšať vo Švajčiarsku.

Tamojší vedci merali skupine oviec zdravotníckymi prístrojmi pulz, zatiaľ čo do ich blízkosti priviedli dvoch československých vlčiakov s náhubkami. Keď ovce psov zbadali, prístroje okamžite zaznamenali zvýšenie ich srdečného pulzu.

Jeho zmeny by mohol zachytiť výstražný systém, ktorý by vlastníkovi oviec automaticky poslal textovú správu. Okrem toho by zvieratá mohli nosiť obranný obojok, ktorý by vystrekol sprej alebo vydal zvukový signál.

"Je to prvýkrát, čo bol takýto systém testovaný priamo v teréne," povedal biológ Jean-Marc Landry švajčiarskej tlačovej agentúre SDA.

Táto inovácia má slúžiť predovšetkým majiteľom malých stád, ktorí nemajú strážneho psa. Uplatnil by sa aj v turistických oblastiach, kde sa takéto psy využívajú menej. Prototyp obranného obojku by mal byť hotový na jeseň a následne sa bude testovať.

Vo Švajčiarsku boli vlky asi sto rokov považované za vyhynuté. V ostatnom čase však začal ich počet opäť stúpať.