Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Ovčiarstvo a salašníctvo na Slovensku podľa bačov prudko upadá

Tradičné ovčiarstvo a salašníctvo je na Slovensku už dlhé roky na ústupe. Zhodli sa na tom účastníci dnešnej Ovčiarskej nedele v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline 21. mája 2017. Foto: TASR/Romana Buganová

Jedno z najnavštevovanejších podujatí pribylinského skanzenu návštevníkom opäť priblížilo vymierajúce tradície.

Pribylina 21. mája (TASR) - Tradičné ovčiarstvo a salašníctvo je na Slovensku už dlhé roky na ústupe. Zhodli sa na tom účastníci dnešnej Ovčiarskej nedele v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline. Jedno z najnavštevovanejších podujatí pribylinského skanzenu návštevníkom opäť priblížilo vymierajúce tradície.

"Podľa mojich informácií sme na Slovensku mali za socializmu približne tri milióny oviec, teraz je ich len niečo cez 300.000. Ovčiarstvo je na úpadku, a preto sa aj my snažíme týmito podujatiami zaktivizovať ľudí. To nie je len jedenie syrov a výrobkov z ovčieho mlieka, ale aj konzumácia mäsa. My Slováci sme na jahňacinu zanevreli," povedala pre TASR Anna Kolkusová z Liptovského múzea.



Celodenný program začal slávnostným sprievodom obcou. Jeho súčasťou bolo po prvý raz oceňovanie jubilujúcich osobností, ktoré v regióne Liptova udržiavajú ovčiarsku kultúru a tradície. Radom zlatej ovečky boli tento rok ocenení bača Florián Šavrtka z Liptovských Revúc, bača František Bátory z Liptovskej Porúbky a zverolekár Štefan Valášek z Ludrovej. Návštevníci tiež mohli ochutnať výrobky zo 100-percentného ovčieho mlieka, pozrieť si ukážky jeho výroby a spracovania ovčieho mäsa. Súčasťou programu bola aj súťaž vo varení halušiek, škola pradenia ovčej vlny na drugách či hra na fujaru.

Jedno z najnavštevovanejších podujatí pribylinského skanzenu návštevníkom opäť priblížilo vymierajúce tradície.
Foto: TASR/Romana Buganová


"Je mi do plaču, keď vidím spustnuté hole zarastené krovím, roky nespasené. Ovčiarstvo a salašníctvo na Slovensku upadá veľmi prudko. Čo rok, to je situácia horšia. Na salaši sa robí každý deň, neexistuje ani jeden deň voľna a mladí už nemajú o tento typ práce záujem. Nemajú sa už pomaly od koho učiť a získať k tomu vzťah. Za tú ťažkú prácu sú tiež nízke platy," skonštatoval dlhoročný bača Florián Šavrtka.