Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

VIDEO: Pandu veľkú narodenú v USA previezli do Číny

Na snímke trojročná samička pandy veľkej menom Pao Pao, ktorú previezli 23. februára z rodných Spojených štátov amerických do Číny. Foto: TASR/AP

Previezli ju na základe dohody, podľa ktorej sa všetky pandie mláďatá ešte pred dovŕšením štyroch rokov musia vrátiť do Číny, aby sa tam zapojili do chovného programu.

Peking 23. februára (TASR) - Trojročná panda veľká narodená v USA sa dnes vrátila do vlasti svojich rodičov. Samička Pao Pao dorazila po 17-hodinovom lete z Washingtonu do mesta Čcheng-tu, metropoly provincie S'-čchuan ležiacej na juhozápade Číny.

Pao Pao sa narodila v zoo vo Washingtone. Jej meno v preklade znamená "drahocenný" či "poklad". Do najľudnatejšej krajiny sveta ju dnes vrátili v súvislosti s dohodou medzi Čínou a USA, na základe ktorej sa všetky pandie mláďatá ešte pred dovŕšením štyroch rokov musia vrátiť do Číny, aby sa tam zapojili do chovného programu.



Do Číny pandu sprevádzal aj ošetrovateľ a veterinár Marty Dearie, ktorý sa o ňu v zoo staral už od narodenia. S pandou zostane, pokiaľ sa novému prostrediu neprispôsobí a neporozumie pokynom v čínštine. Čínski chovatelia ju z mesta Čcheng-tu prevezú do chovnej stanice pre pandy v meste Tu-ťiang-jen, kde na ňu približne jeden mesiac bude dohliadať tím chovateľov. Ten bude monitorovať jej aktivity, stravu a telesné funkcie. Očiam verejnosti ju vystavia až následne.

Pao Pao je v poradí jedenástou pandou veľkou narodenou v zoo v zahraničí, ktorú previezli do Číny. Tam žije vo voľnej prírode podľa odhadov expertov okolo 1600 pánd veľkých. Vyskytujú sa prevažne v provinciách S'-čchuan a Šen-si.

V zajatí žije v súčasnosti viac ako 200 pánd veľkých.