Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Pápež František strávil 81. narodeniny s deťmi z pediatrickej kliniky

Pápež František na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Klinika Santa Marta ponúka bezplatné lekárske služby deťom vo veku do päť rokov, z ktorých väčšina pochádza z utečeneckých rodín.

Vatikán 17. decembra (TASR) - Pápež František sa v nedeľu dožíva 81 rokov. V tento svoj slávnostný deň privítal deti z vatikánskej pediatrickej kliniky. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Vatikánsky rozhlas.

Klinika Santa Marta ponúka bezplatné lekárske služby deťom vo veku do päť rokov, z ktorých väčšina pochádza z utečeneckých rodín.

František detských pacientov tejto nemocnice privítal v rámci rannej súkromnej audiencie vo Vatikáne.

Pápež pri tejto príležitosti dostal narodeninovú tortu, ktorú navrhol známy rímsky umelec MauPal. Podľa fotografie zverejnenej na umelcovom profile na Facebooku pápeža tiež obdarovali taškou s nápisom "hodnoty" a šálom jeho obľúbeného argentínskeho futbalového klubu.

Neskôr František predniesol z okna tradičnú nedeľnú modlitbu Angelus a davu ľudí na Námestí sv. Petra udelil požehnanie.

Predošlé narodeniny zvykol pápež tráviť s bezdomovcami alebo sa stretol s aktivistami katolíckej mládeže.

František je prvým mimoeurópskym pápežom po viac ako tisícročí a vôbec prvý pápež z amerického kontinentu. V poradí 266. pápežom sa Argentínčan Jorge Mario Bergoglio, ako znie jeho občianske meno, stal 13. marca 2013.

Na svätopeterskom stolci vystriedal Benedikta XVI. a prijal meno František na počesť sv. Františka z Assisi. Je zároveň prvým pápežom pochádzajúcim z rádu jezuitov. Predtým slúžil ako kardinál v rodnom Buenos Aires.

Pápež František predstavuje kompromis medzi ľavicovou teológiou oslobodenia populárnou v Latinskej Amerike a tradicionalizmom jezuitského rádu. Je známy aj svojou kritikou kapitalizmu - globálneho ekonomického systému.