Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Dno pod parížskym mostom Pont-Neuf ukrývalo tajomnú sochu

Polícia vo štvrtok 20. novembra 2014 vytiahla sochu ľudskej postavy s rozmermi 60x90 centimetrov s vlnitými vlasmi (na snímke) z vôd pod najstarším parížskym mostom ponad Seinu Foto: TASR/AP

Odborníci zatiaľ nemali dostatok času na identifikáciu veku sochy a jej pôvodu, nevedia ani to, ako dlho mohla ležať na dne rieky.

Paríž 21. novembra (TASR) - Francúzske úrady objavili v rieke Seina tajomnú kamennú sochu, ktorá mohla byť na dne niekoľko storočí, informovala agentúra AP.

Polícia vo štvrtok vytiahla sochu ľudskej postavy s rozmermi 60x90 centimetrov s vlnitými vlasmi z vôd pod najstarším parížskym mostom ponad Seinu, Pont-Neuf. Sochu pôvodne v septembri objavil potápač.

Odborníci zatiaľ nemali dostatok času na identifikáciu veku sochy a jej pôvodu, nevedia ani to, ako dlho mohla ležať na dne rieky. Predpokladajú, že by to mohol byť kamenný reliéf, ktorý spadol z pôvodného mosta.

Most Pont-Neuf - jeho názov vo francúzštine ironicky znamená "Nový most" - bol dokončený v roku 1607. Stavitelia ho ozdobili obdivuhodnými bustami, ktoré vytvoril sochár Germain Pilon.