Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Stabilitu parížskych mostov ohrozujú visiace zámky z lásky

Francúzsky policajti kontrolujú drevenú výplň zábradlia na Moste umenia (Pont des Arts) v Paríži 9. júna 2014. Foto: TASR/AP

Visiace zámky sa na romantickom parížskom moste začali objavovať v roku 2008, keď prví zaľúbenci na znak svojej lásky na zábradlie zacvakli zámku a kľúč od nej hodili do Seiny.

Paríž 24. septembra (TASR) - Zaľúbení Parížania a návštevníci francúzskej metropoly si budú musieť nájsť iné miesto, kde by zacvaknutím visiacej zámky deklarovali pevnosť svojej lásky. Parížska radnica totiž v rámci experimentu zamenila na moste Pont des Arts dve mrežové výplne zábradlia, na ktoré ich zaľúbenci donedávna pripevňovali, za sklenené tabule.

Ako informoval denník Le Parisien, radnica tak chce predísť hromadeniu visiacich zámok, ktoré sú niektorými ľuďmi považované nielen za nevkusné, ale sú aj nebezpečné pre stabilitu mostu.

Námestník parížskeho primátora pre oblasť kultúry Bruno Julliard koncom minulého týždňa prostredníctvom sociálnych sietí informoval, že v rámci experimentu boli dve mrežované výplne zábradlia nahradené sklom a o niekoľko dní pribudne tretia sklenená tabuľa.

Žena si prezerá pripevnené zámky na výplni zábradlia na Moste umenia (Pont des Arts) v Paríži 9. júna 2014.
Foto: TASR/AP


Visiace zámky sa na romantickom parížskom moste začali objavovať v roku 2008, keď prví zaľúbenci na znak svojej lásky na zábradlie zacvakli zámku a kľúč od nej hodili do Seiny. Zvyk sa čoskoro rozšíril aj na ďalšie mosty nad Seinou. Radnica odhaduje, že istý čas na ich zábradliach viselo 700.000 zámok, ktoré však podľa nej "trvalo poškodzujú kultúrne dedičstvo a predstavujú riziko pre návštevníkov."

Denník Le Parisien v tejto súvislosti spresnil, že len na moste Pont des Arts v uplynulom období z bezpečnostných dôvodov vymenili už 15 mrežovaných výplní zábradlí. Na každom z nich viseli stovky zámok s hmotnosťou do 500 kilogramov, čo je štvornásobok prijateľnej hmotnosti. Pod ťarchou zámok sa dokonca jedno z plató v júni uvoľnilo a preklopilo sa na most, na ktorom bolo - ako obvykle - veľa chodcov.

Na snímke pripevnené zámky na Moste umenia (Pont des Artes) v Paríži 9. júna 2014. Parížsky peší Most umenia cez rieku Seinu museli v nedeľu na niekoľko hodín uzatvoriť pre zrútenie sa časti jedného z jeho zábradlí pod váhou obrovského množstva visiacich "zámok lásky", ktoré na ňom už niekoľko rokov umiestňujú zaľúbené páry. Pri incidente sa nikto nezranil. Dva úseky obťažkaného zábradlia, ktoré sa zrútili do vnútorného priestoru mosta, dočasne nahradili drevenou výplňou.
Foto: TASR/AP


Inovatívne riešenie ponúkol francúzsky šperkár Dominique Medina, ktorý navrhol alternatívu ku kovovým zámkam – ide o ultraľahký plastový objekt v tvare srdca alebo zvieratka, ktoré je navyše "ekologické" - v tom, že sa na zábradlie alebo mrežu len pricvakne a netreba ho zamykať. Nový model je tri- až štyrikrát ľahší ako kovová zámka. Podľa prílohy denníka Le Monde jeden meter štvorcový oplotenia so zámkami váži viac ako 300 kg.

Parížska radnica podnikla aj ďalšie kroky, ktorými sa snaží primať zaľúbencov, aby nenasledovali príklad svojich predchodcov, ale dali prednosť napríklad modernejšiemu selfie.

Ďalším preventívnym opatrením je aj vydanie osvetových nálepiek s varovným nápisom v angličtine: "Naše mosty nemôžu vydržať silu vašich prejavov lásky", či návrh iného umelca, ktorý chce dať zaľúbencom k dispozícii kovový strom, na ktorý by vešali visiace zámky – ide o alternatívu, pre akú sa pred časom rozhodli aj na jednom z mostov v Moskve zachvátenej tiež zámkovou mániou.